Kako bi se djecu izbjeglu iz Ukrajine što prije i učinkovitije implementiralo u hrvatsko društvo Ministarstvo obrazovanja dostavilo je svim školama upute po kojima trebaju organizirati nastavu. Potvrdio nam je to i ravnatelj Osnovne škole „dr. Jure Turić“ iz Gospića Ivica Radošević.

-Dobili smo upute resornog Ministarstva koje ćemo uskoro provesti u praksu. Djecu iz Ukrajine ćemo s radošću prihvatiti u našoj školi gdje ćemo za početak organizirati nastavu hrvatskog jezika. Za sada je broj djece relativno malen i nadam se da ćemo narednog tjedna o svemu ovome znati više, potvrdio nam je ravnatelj Ivica Radošević.

Izbjeglice iz Ukrajine su na prostoru Ličko-senjske županije najprije smještene u Karlobagu.

Od ravnateljice škole OŠ Karlobag Ane-Marie Devčić doznajemo kako je već započela nastava za male Ukrajince.

-Za sada u našoj školi imamo sedmero učenika iz Ukrajine. Ta djeca su se odlično uklopila, druže se s ovdašnjom djecom u školi i izvan nje. Ovo je razdoblje prilagodbe i djeca iz Ukrajine su već naučila nešto riječi hrvatskog jezika, pri čemu im nesebično pomažu mali Karlobažani i svi učitelji. Zato ne sumnjam da će se ta djeca odlično uklopiti u novu sredinu, ističe ravnateljica OŠ Karlobag Ana-Maria Devčić.

Gs Press