Hrvatsku u ponedjeljak očekuje umjereno, u unutrašnjosti i pretežno oblačno vrijeme, a mjestimice će biti snijega, osobito u gorskim predjelima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na Jadranu lokalno može biti i malo kiše, a podno Velebita i slabog snijega nošenog jakim vjetrom.

Crveni meteoalarm upaljen je za područje Kvarnera, Velebitskog kanala, Sjeverne i Srednje Dalmacije. Vrijeme je na tim područjima izuzetno opasno.

Puhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 0 i 3, na Jadranu od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva.

HAK: Zbog orkanske bure zatvorene prometnice, u prekidu i trajektne linije

Zbog orkanske bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica i zimskih uvjeta na državnoj cesti kroz Gorski kotar nema slobodnog cestovnog pravca od Zagreba do Rijeke za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, upozoravaju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba.

Za sve skupine vozila zatvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i čvoru Kikovica za smjer Zagreb.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica  zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog olujne bure koja nanosi snijeg na kolnik te stvara led na kolniku HAK vozače poziva na krajni oprez na dijelu državne ceste DC1 Gračac-Knin između Malovana i Zrmanje. Također ih upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Na cestama u unutrašnjosti mjestimice pada snijeg. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na velikom broju županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru i Lici.

Zbog olujne bure u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak te katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

Gs Press