Optimizam Stožera civilne zaštite: do 1. srpnja cijepiti što više građana!

0

U Kabinetu župana ličko-senjskog održana je danas konferencija za novinare na kojoj su javnosti predočeni detalji tijeka i dosega cijepljenja protiv COVID-19. Konferenciji je prethodila redovna sjednica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije  kojom je predsjedao župan dr. Darko Milinović. Župan je još jednom pozvao sve građane na cijepljenje protiv korone.

-Ako cjepivo neće  sasvim spriječi oboljenje, ali će sigurno umanjiti tešku kliničku sliku bolesti, da pacijent ne dođe do respiratora i težih oštećenja pluća. Dakle, cijepite se! Svaki lijek ima svojih nus-pojava, ali njih nadilazi sve ono dobro što cjepivo nosi. Nije tajna da je u našoj županiji 141 osoba umrla od COVID-19.. Želim se zahvaliti svim Domovima zdravlja, našoj ravnateljice ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ružici Čanić, voditelju Odjela epidemiologije dr. Ivanu Staniću na ogromnom trudu koji ulažu pa smo do sada utrošili 11 000 doza cjepiva. Od tog broja 7 000 građana je primilo prvu dozu, a 4 000 obje doze cjepiva. Danas je lista čekanja za cijepljenje oko 2 500 građana i u narednim tjednima očekujemo veći priljev cjepiva i onda veći broj cijepljenja.

Kada stignu te veće doze cjepiva naši Domovi zdravlja će organizirati dodatne punktove kako bi se cijepilo  što više ljudi. To će se vršiti svakim danom, subotom i nedjeljom. Županija je na sebe preuzela obvezu da će o tome obavijestiti i obrtnike jer su gubici u gospodarstvu od ove epidemije posvuda veliki. Ono što je bitno reći da će se bez problema kod nas moći cijepiti i svaki putnik-namjernik koji to bude želio. Npr., ako netko dođe na Plitvice, Gospić ili Senj moći će se cijepiti s prvom ili drugom dozom cjepiva, naglasio je župan dr. Darko Milinović rekavši kako je cjepivo jedini način zaštite od ove bolesti. Ravnateljica ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Ružica Čanić vjeruje da će se kroz svibanj i lipanj cijepiti većinu stanovništva.

-Na našem webu građani će se moći informirati o mogućnostima i dinamici cijepljenja. Najprije smo cijepili prioritetne skupine poput štićenika Domova za stare i nemoćne, starije osobe, medicinsko osoblje   i kronične bolesnike. Još prošloga tjedna smo počeli cijepiti prosvjetne djelatnike i taj će se trend nastaviti u Gradskoj sportskoj dvorani Gospić. Slijedi nam kampanja cijepljenja turističkih djelatnika, policijskih i pravosudnih službenika. Bitno je da u tom mozaiku zajedničkim snagama  pobijedimo koronu, rekla je ravnateljica ZZJZ Ličko-senjske županije dr. Čanić. Epidemiolog dr. Ivan Stanić preporučio je primanje cijepiva i onima koji su preboljeli COVID-19.

-U roku od sljedeća dva mjeseca dobit ćemo dovoljno cjepiva za osobe koje su iskazale želju za cijepljenjem. Sada nam se kao prioriteti pokazuju žurne službe kao npr. vatrogasci koje smo već cijepili, a u Gradskoj sportskoj dvorani nastavljamo sa cijepljenjem svih prioritetnih skupina, pri čemu treba izdvojiti turističke djelatnike koji će se diljem ove Županije moći cijepiti i u Domovima zdravlja. Još jednom hvala svima koji su svojim angažmanom postali dio ove anti-korona priče. Nadam se da ćemo do 1. srpnja realizirati ovaj posao i naše živote vratiti u normalu, optimistično je naglasio epidemiolog dr. Ivan Stanić.

Gs Press