Građani ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte vatru bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je deset požara suhe trave i niskog raslinja.

S ciljem prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

Osim materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

U slučaju provođenja spaljivanja pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

U razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja.

Skrećemo pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  •  spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  •  prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  •  oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  •  osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  •  ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.
  •  u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Gs Press / PULS