DHMZ objavio je za danas crveni meteoalarm za područje cijele jadranske obale. Upaljeni crveni meteoalarm sugerira izrazito opasno vrijeme, pojašnjava DHMZ, te ističe kako je crveni meteoalarm na snazi na području Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te srednje i sjeverne Dalmacije.

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).  Tako su u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i  katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Ne voze ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu je od 9 sati.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije pa iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na graničnom prijelazu Tovarnik-Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:

– iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca;

– iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri mogu voziti autocestom A6 do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar prema Kikovici (DC3) i obrnuto.

Za sav promet zatvoreni su (zbog vjetra):

– dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27);

– dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena;

– državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,

– Krčki most;

– Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

– dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica-Kikovica-Delnice;

– Brza cesta Solin-Klis (DC1);

– Jadranska magistrala (DC8) na dionici Bakar-Senj;

DC25 na dionici Gospić-Karlobag;

– državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalna cesta LC58107 Kraljevica-Križišće.

Na dionici državne ceste DC1 Grabovac-Gračac dodatno je zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilima i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Gs Press / vecernji.hr