Prema navodima ekonomskih stručnjaka nagomilana dugovanja u zdravstvu gotovo su urušila funkcioniranje mnogih bolnica. Nedavnim rebalansom državnog proračuna osigurano je 870 milijuna kuna za plaćanje nagomilanih dugova u zdravstvu, navodi portal Nacionalno.hr. Bolnički centri, kliničke bolnice i klinike dobili su 670 milijuna, a županijske bolnice 200 milijuna kuna. Isplate bi trebale biti za desetak dana, a dug veledrogerijama, koji je premašio 3 milijarde kuna, time bi se trebao smanjiti za oko 30 posto.

Kako u svemu ovome stoje županijske bolnice? Dugovi vinkovačke, vukovarske, dubrovačke i sisačke bolnice za lijekove i potrošni medicinski materijal stariji su od tisuću dana. Neslavni rekorder je dubrovačka bolnica jer  za lijekove i potrošni medicinski materijal veledrogerijama duguje 124 milijuna kuna. Financijski „lijek“ koji stiže iz Ministarstva zdravstva iznosi tek malo manje od 14 milijuna kuna.

Opća bolnica Gospić našla se među četiri bolnice u RH  s najmanjim dugovanjima. Prema riječima ravnateljice dr. Sandre Čubelić trenutno dugovanje OB Gospić iznosi oko 9 milijuna kuna, dok će taj dug navedenm rebalansom resornog Ministarstva biti dodatno smanjen za gotovo 2 milijuna kuna.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.