Još uvijek uzrok većine oboljenja u SAD-u je delta varijanta covida-19.

Većina od 43 covid slučaja u Sjedinjeni Državama uzrokovana omikron varijantom su ljudi cijepljeni dvjema dozama, a trećina njih primila je i ‘booster’ dozu, objavio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Od 43 osobe s covidom-19, u kojih je uzročnik varijanta omikron, 34 ih je potpuno cijepljeno, a 14 ih je uz dvije doze naknadno primilo i treću, dodatnu dozu cjepiva popularno zvanu pojačivač.

Iako se radi o malenom uzorku oboljelih od omikrona, ove brojke misu ohrabrujuće te je sve veća bojazan da trenutna cjepiva nude manju zaštitu od ove vrlo prenosive varijante.

Omikron je identificiran u 22 zemlje, nakon što je prvi puta registriran u južnoj Africi i Hong Kongu.

Većina zaraženih ima blage simptome, poput kašlja i umora, a jedna od 25 oboljelih osoba u JAR-u bila je u bolnici dva dana.

CDC upozorava da iako je većina slučajeva omikrona blage naravi, postoji vremenski razmak između infekcije i ozbiljnijih oblika bolesti.

CDC također očekuje blaže simptome kod cijepljenih i onih koji su preboljeli covid-19.

Još uvijek uzrok većine oboljenja u SAD-u je delta varijanta covida-19.

Gs Press / vecernji.hr / AUTOR

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/omikron-u-sad-u-pogodio-cijepljene-vecina-oboljelih-cijepljeni-dvjema-dozama-1546445?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1546445&utm_campaign=FB+page+statusi – m.vecernji.hr