U završnom segmentu komemoracije u župi Svetog Martina u Brušanima, Okrugli stol pod nazivom „Po(r)uke Velebitskog ustanka“ izazvao je ne samo akademski, već i društveni nemir. Okupljeni znanstvenici i stručnjaci raspravljali su o Velebitskom ustanku pod vodstvom prof. dr. sc. Ante Bežena, ali najveća kontroverza uslijedila je nakon govora Mile Biondića, predsjednika UHDDR-a Rijeka.

Biondić, koji je i sam priložio materijale za zbornik radova, uključujući i svoju biografiju, očitovao je razočaranje tiskom koji sadrži informacije o Josi Mraoviću, koje prema njegovom mišljenju nisu relevantne za temu knjige. Posebno je istaknuta rečenica u kojoj se navodi da je Mraović bio osuđen za “silovanje” američke košarkašice, što je izazvalo nezadovoljstvo i čuđenje kod prisutnih.

Na sve to, prof. dr. sc. Ante Bežen odgovorio je da je informacija dodana kao “fusnota”, to je činjenica i da nema zlonamjernu svrhu. No, ostala je otvorena mogućnost da se u knjizi mogla spomenuti i činjenica da gradonačelnik nema niti jednog dana ratnog puta, što nije učinjeno.

Publika je zaključila da je cijeli ovaj postupak nepotreban i štetan, posebno u kontekstu komemoracije i poštovanja prema pokojnicima. Mnogi su izrazili sumnju u etičnost i namjere onih koji stoje iza izdavanja ovog zbornika, postavljajući pitanje je li kontroverzna “fusnota” djelo samog prof. dr. sc. Ante Bežena ili pak onoga koji je financirao tiskanje knjige.

Ovim se otvara šire pitanje – tko ima moralno pravo narušavati ugled Josi Mraoviću, heroju i branitelju koji je u svojem životu uvijek nosio vrijednosti Velebitskog ustanka kao svoj moralni kompas?

Audio ton Okrugli stol – Mile Biondić:

Gs Press / Nick