U povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata u Matici hrvatskoj u Zagrebu od 15 do 18. rujna 2022. godine organiziran je Prvi festival knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”. Festival je otvoren uz želju da se pokaže bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u svih svojih 28 ogranaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te u šest njezinih srodnih izdavača, a to su: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U četiri dana Matica hrvatska u Zagrebu bila je dom vrhunske pisane riječi, afirmirana je hrvatska knjiga i potvrdilo se zajedništvo svih kojima je stalo do hrvatske kulture i hrvatskog identiteta. Predstavljeno je 40-ak novih izdanja knjiga, a posjetitelji su mogli uživati u raznim koncertima i izložbama.

Završnog dana Festivala, u nedjelju 18. rujna i Ogranak Matice hrvatske u Gospiću sa svojim izdanjima koja su bila izložena na štandu sudjelovao je na Festivalu. Pošto se svaki ogranak mogao predstaviti samo s jednom knjigom predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Gospiću odlučilo je da gospićki ogranak predstavi dr.sc. Joso Vrkljan sa svojom knjigom naslova „Lička pukovnija kroz povijest“. Promociju knjige gospićkog ogranka moderirala je Tamara Džebić Šaljan voditeljica Vijesti iz kulture na HRT-u.

Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Gospiću