Dana 22. 10. 2022. godine u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je Glavna skupština Matice hrvatske. Prilika je to bila da se nagrade pisana izdanja u nakladništvu Ogranaka Matice s zlatnim i srebrenim poveljama koje je Predsjedništvo Matice hrvatske odredilo najvrjednijim pisanim djelima u ovoj godini.

Od svih mnogobrojnih Ogranaka koji djeluju u Matici Hrvatskoj na Glavnoj skupštini samo je 11 Ogranaka dobilo Zlatnu povelju za svoja tiskana djela. Među ovogodišnjim laureatima bio je i Ogranak Matice hrvatske u Gospiću koji je dobio Zlatnu povelju za monografiju autora i urednika dr.sc. Jose Vrkljana naslova „Lička pukovnija kroz povijest“.  Nakladnici nagrađenog djela naslova „Lička pukovnija kroz povijest“ su Veleučilište Nikola tesla u Gospiću u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Gospiću.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran svečano je zlatnu povelju uručio predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Gospiću profesorici Ani Lemić. Autoru i uredniku monografije dr.sc. Josi Vrkljanu zlatna povelja biti će uručena na Predsjedništvu Ogranka Matice hrvatske u Gospiću.

Ogranak Matice hrvatske u Gospiću do sada je nagrađivan s jednom srebrenom i s tri zlatne povelje. Srebrenu povelju Ogranak Matice hrvatske u Gospiću dobio je za knjigu autorica Ane Lemić, prof. i doc.dr.sc. Jasminke Brale Mudrovčić naslova „Lika i Velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti“ izdane 2017. godine.

Zlatne povelje Ogranak Matice hrvatske u Gospiću dobio je za knjige autora Ranka Šimića naslova „Gospićki spomen zbornik“ izdane 1995. godine, autorice Ane Lemić, prof. naslova „Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka“ izdane 2013. godine i autora dr.sc. Jose Vrkljana naslova „Ceste Ličko-senjske županije“ izdane 2020. godine.

Autor dr.sc. Joso Vrkljan iznjedrio je još jednu popularnu knjigu naslova „Lička pukovnija kroz povijest“, o jednoj od ključnih tema iz ličke povijesti. Čitajući monografiju primjećuje se kako je autor uspio u želji da bogatu vojnu povijest Like prikaže u određenom kontinuitetu, dajući tako Ličkoj pukovniji povijesnu važnost, ali ističući i njezinu ulogu u današnjem prezentiranju Ličko senjske županije. Riječ, kojom je prožeto ovo djelo je svakako povijesna tradicija, koja kombinira prošlost i sadašnjost. Povijest Ličke pukovnije, njezin ratni put, zapovjednike, časnike, dočasnike i vojnike, koji su svojim djelovanjem doprinijeli ne samo vojno-političkom, već i društvenom, kulturnom i ekonomskom razvoju ovog dijela Lijepe Naše. Bogatstvo fotografija, slika i zemljovida u knjizi  obrađenih kroz vremensko razdoblje daje punoću ovom djelu i čini ga privlačnim čitatelju, a ujedno i vodi od začetaka Ličke pukovnije 1746. godine do povijesne postrojbe hrvatske vojske danas.

Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Gospiću