Oglašen narančasti meteoalarm – Kninu i okolici prijete bujične poplave zbog kiše, na Kvarneru i u Dalmaciji će probleme stvarati olujno jugo

0

U Lici pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom u drugom dijelu dana kad lokalno oborina može biti obilna. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka između 10 i 15 °C.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 3. studenoga, narančasto upozorenje zbog obilne kiše za Kninsku regiju te zbog jakog juga za Kvarner i Kvarnerić i Dalmaciju

Za kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje za lokalno obilnu kišu. Moguće su bujične poplave. Količina oborine > 60 mm.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za područje Kvarner i Kvarnerića i Dalmacije izdano je narančasto upozorenje radi jakog juga koje je postupno u jačanju na vrlo jako s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu. Kiša će biti češća u drugom dijelu dana, lokalno i obilna, osobito na Jadranu i u predjelima uz njega gdje će biti i grmljavine. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla.

Vjetar slab i umjeren jugoistočni i južni, a na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17, na Jadranu od 16 do 21 Celzijev stupanj.

Hrvatska sutra

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponajprije na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Pritom će kiša lokalno biti obilna, osobito u Dalmaciji. Sredinom dana u zapadnim predjelima djelomično smanjenje naoblake. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo te južni i jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana će malo oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 18, na Jadranu od 17 do 20 °C.

Gs Press / DHMZ / tportal.hr