Riječ je o kamerama koje imaju mogućnost snimati i unutrašnjost putničke kabine pa ‘vide’ ako vozač nepropisno koristi mobilni uređaj ili nije vezan.

Poput trave koja ‘raste kao luda nakon kiše’ niču nove kamere za nadzor brzine diljem Hrvatske. Zadnjih dana svakodnevno pristižu fotografije kako se postavljaju nove kamere u Zagrebu i okolici, a taj prizor čest je i u drugim dijelovima Hrvatske. Nakon pauze prouzrokovane koronakrizom počelo je masovno postavljanje kamera, koje uskoro počinju i s radom te se pridružuju onima koje su na domaćim prometnicama već nekoliko godina. Na taj način se i Ministarstvo unutarnjih poslova priprema za što sigurniju turističku sezonu, ali i ostatak godine.

Plan je ugradnja 111 kućišta, za koje je nabavljeno 37 kamera. Naime, nije u svakom kućištu neprestano i kamera. Ovisno o planu djelovanja, kamere se sele na pojedine lokacije. S obzirom na to da seljenje tih kamera nije toliko zahtjevan posao, policija vjeruje kako će vozači postati oprezniji na svih 111 lokacija diljem Hrvatske gdje će biti nove pozicije za kamere. Nadajmo se kako će se smanjiti i broj prometnih nesreća na navedenim dionicama, jer u MUP-u napominju kako se kamere postavljaju na lokacijama koje su se pokazale kritičnima.

I nije to sve – do kraja godine stiže još 40-ak kućišta, ali i dvadesetak novih kamera. Za sada su uočene kamere Gatso T-Series, koje se na našim prometnicama koriste još od 2019. godine. Riječ je o kamerama koje imaju sposobnost praćenja i nekoliko prometnih traka, a pored nadzora brzine, pokrivaju i nadzor putničke kabine. Tako imaju sposobnost zabilježiti koristi li vozač na nepropisan način mobilni uređaj ili možda on, kao i suvozač, ne koriste sigurnosni pojas.

U svakom slučaju, ovo je još jedan način kako na domaćim prometnicama suzbiti brojna divljanja koja se prečesto događaju. Kamerama se nadomješta i nedostatak policijskih djelatnika, a dobro znamo i kako s kamerama ‘nema dogovora’.

Što se tiče gospićkog područja, već neko vrijeme se spominje da će konačno biti postavljen i u Bilajskoj ulici ali službeno još nema potvrde!

Gs Press / autonet.bug.hr