Održavanje Sinode u Gospićko-senjskoj biskupiji

0

Nakon što je Sveti Otac papa Franjo uputio  poziv cijeloj Crkvi da se održe biskupijske Sinode u svim mjesnim Crkvama diljem svijeta, to će se prema odluci biskupa mons. Zdenka Križića dogoditi na području Gospićko-senjske biskupije u subotu, 16. listopada.

Do sada su se Sinode u Crkvi organizirale na način da na nju budu pozvani u Rim biskupi iz svih dijelova svijeta gdje bi se onda razgovaralo o najaktualnijim pitanjima i problemima Crkve. Međutim, sada je papa po prvi puta htio da se organiziraju Sinode u svim mjesnim Crkvama na kojima neće sudjelovati isključivo biskupi ili svećenici, nego i vjernici svake pojedine Crkve i gdje bi se zajednički razgovaralo o stanju mjesne Crkve, njezinim problemima i perspektivama. S ovim se želi naglasiti da su svi krštenici jednakopravni članovi Crkve i u tom smislu odgovorni za njezin život i njezino poslanje.

Koliko god se sve ovo znalo davno prije, sada se to htjelo jače istaknuti sa željom da to postane mentalitet svih članova Crkve. Biskupi, svećenici i vjernici moraju zajedno vrednovati hod Crkve u svakoj biskupiji, ukazati na ono što nije dobro i na ono što treba promijeniti, a osnažiti i promicati ono što je hvale vrijedno. S ovim Crkva želi da se jače čuje glas vjernika, da vjernici imaju veći utjecaj na hod Crkve, da zajedno sa svima drugima donose važne odluke za sadašnjost i budućnost Crkve.

Tri su glavne teme koje Sinoda treba sagledati i o njima intenzivno razgovarati jer su od velike važnosti za Crkvu. To su: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

Potrebno je vrednovati zajedništvo vjernika u svakoj mjesnoj Crkvi i vidjeti koliko se svi (biskupi, svećenici i vjernici) osjećaju kao jedno tijelo Crkve, koliko surađuju i zajednički donose odluke za dobro Crkve.

Gs Press / GSB