U hotelu Olea u Novalji, održana je danas Završna konferencija Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen. Projekt, čiji je korisnik Lučka uprava Novalja, vrijedan je 9.744.890 eura odnosno 73.422.876,23 kn te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 8.283.157 eura odnosno 62.409.444,79 kn, dok je iznos nacionalnog sufinanciranja iznosio 1.461.734 eura odnosno 11.013.431,44 kn.

Završna konferencija održana je pred oko 50 uzvanika među kojima je bio i David Sopta u svojstvu predsjednika Uprave Jadrolinije. Konferencija je započela pozdravnim govorima gostiju: izaslanika ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe Siniše Orlića, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Novalje, Ivana Daba koji su istakli značaj projekta u odnosu na unapređenje kvalitete života kako stanovnika Novalje, tako i cijele Ličko-senjske županije te se posebno osvrnuli na kontinuitet suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te podršku Vlade RH, što je uočljivo kroz realizaciju brojnih investicijskih projekata u ovom dijelu Hrvatske.

Gradonačelnik Ivan Dabo istaknuo je povijesni značaj Trajektnog pristaništa Žigljen koje je pušteno u promet 1990. godine, s kojeg je uspostavljen kvalitetan koridor u vrijeme Domovinskog rata te istaknuo Žigljen kao polaznu točku odlaska hrvatskih branitelja s otoka Paga na ličko ratište, izražavajući nadu da se te okolnosti više nikada neće ponoviti. Danas Trajektno pristanište Žigljen predstavlja ulazna vrata na otok Pag i grad Novalju što ukazuje na značaj i važnost ovoga projekta koji je uspješno okončan u ugovorenim rokovima. Zahvalio je sadašnjem ravnatelju Tomislavu Kustiću i prijašnjem ravnatelju Igoru Vidasu na uspješnom vođenju i okončanju ovoga projekta te Ličko-senjskoj županiji na čelu sa županom Ernestom Petryjem, resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na čelu s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem na podršci ovom projektu, kao i svim ostalim sudionicima koji su dali svoj doprinos njegovoj realizaciji.

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry naglasio je da su projekti poput rekonstrukcije i dogradnje Trajektnog pristaništa Žigljen rezultat sinergije Županije, Grada Novalje, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Lučke uprave Novalja, kao i da će Ličko-senjska županija kao osnivač Lučke uprave Novalja i dalje biti potpora i podrška u realizaciji sličnih projekata u budućnosti.

Izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra mora, prometa i infrastrukture te ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Siniša Orlić zahvalio je svim sudionicima projekta te naglasio da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija do sada financiralo izgradnju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od preko 100 milijuna eura te istaknuo Projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen kao jedan od 19 uspješno provedenih projekata, naglasivši da Ministarstvo priprema natječaje na novo financijsko razdoblje.

U nastavku Završne konferencije ravnatelj Lučke uprave Novalja, Tomislav Kustić opisao je tehničke aspekte projekta i tijek izvođenja radova, zahvalivši pri tome izvođaču radova GRADITELJ SVRATIŠTA d.o.o., Projektantu RIJEKAPROJEKT d.o.o., voditelju Projekta KLING d.o.o. te nadzornom inženjeru HOUSE d.o.o. Zahvalu je uputio i svim djelatnicima Lučke uprave Novalja i sadašnjim i dosadašnjim sastavima Upravnog vijeća, a posebno hvala upućeno je gradonačelniku Grada Novalje Ivanu Dabi koji je poticao i dao inicijativu za osnivanje Lučke uprave Novalja, županu Ernestu Petryju koji u ime osnivača daje svestranu potporu radu Lučke uprave te ministru Olegu Butkoviću bez čijeg Ministarstva i njegove potpore realizacija velikih projekata ne bi bila moguća.

U sklopu Završne konferencije Projekta rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen održan je stručni skup po nazivom: „Izazovi županijskih lučkih uprava u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ na kojem je govorio Loris Rak u ime Zajednice županijskih lučkih uprava, a sudjelovali su i ravnatelji županijskih lučkih uprava. Na stručnom skupu prezentirani su izazovi s kojim se ove pravne osobe s javnim ovlastima susreću u provedbi projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Zaključeno je da su se početni izazovi s kojima su se lučke uprave susrele u provedbi prvih projekata danas uvelike prevladani, no da njihova provedba i dalje zahtjeva veliki angažman koji bitno utječe na svakodnevno poslovanje te potrebu daljnjeg usavršavanja i stjecanja novih znanja kod njihovih djelatnika.

Organizacija Stručnog skupa je sufinancirana u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gs Press