U Velikoj dvorani Gradske vijećnice pod predsjedanjem Marijana Kustića jučer je održana 19. redovna sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije na kojoj se raspravljalo o 38 točaka Dnevnoga reda, koje su se većinom odnosila na izvješća o radu brojnih ustanova i poduzeća čiji je osnivač Ličko-senjska županija.

Na početku Aktualnog sata, Karlo Starčević kao nositelj liste HSP-a nedavno je aktivirao mandat kao član Županijske skupštine te je jučer izrekao prisegnu za županijskog vijećnika Ličko-senjske županije.

Prvo pitanje postavio je Tomislav Zrinski (Socijaldemokrati). Zaključio je kako je za svaku pohvalu što se diljem Ličko-senjske županije gradi i obnavlja mnoštvo zgrada, igrališta i ustanova.

„Aktualni su i brojni poticaji u poljoprivredi, ali se pitam što će se dogoditi kada oni nestanu. Ova županija je poznata po šumskim bogatstvima, ali samo na način da se trupci izvoze u druge zemlje. Zanima me hoćemo li uskoro dobiti neki proizvodni pogon“, pitao je Tomislav Zrinski čije se drugo pitanje odnosilo na rad poštanskih ureda u ličkim naseljima.

U svojem odgovoru župan Ernest Petry podsjetio je kako jedinice lokalne samouprave ne mogu graditi proizvodne pogone.

– „Ali zato možemo biti i jesmo snažan suport svima koji su spremni za ozbiljna ulaganja i gradnju na ovim područjima. To se prvenstveno mora uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom naše županije, što će se uskoro i realizirati.

Kroz našu županiju prolazi mnoštvo investitora koji se zanimaju za gradnju brojnih proizvodnih pogona, projekata u energetici i preradi drveta, ali ujedno treba napomenuti da Ličko-senjska županija ne odlučuje o kvotama raspoložive drvne mase koju određuju Hrvatske šume.

To je vrlo kompleksno pitanje koje se ne odnosi na Ličko-senjsku županiju. Kod nas postoje bogate zalihe bukovine, ali se ta vrsta drveta rijetko koristi za namještaj ili druge finalne proizvode.

Već ste kroz medije upoznati kako je Grad Gospić prodao parcelu u Poslovnoj zoni Smiljansko Polje, gdje će se proizvoditi elektro-baterije za električna vozila.”

Vezano uz rad lokalnih Poštanskih ureda vrlo je važno da građani iz pojedinih naselja ne moraju za svaku sitnicu putovati do većih središta da bi plaćali račune, a u tu kategoriju potreba ubraja se i nedavno otvoreni poštanski ured i postavljeni bankomat u Ličkom Osiku, ustvrdio je župan Petry.

Županijska vijećnica Margareta Škunca Čepulo postavila je pitanje vezano za spajanje Domova zdravlja na području Ličko-senjske županije, na koje joj je odgovorio župan Petry, “Po pitanju navedenoga spajanja slijedi kompleksan posao koji će prema hodogramu aktivnosti započeti uskoro kako bi se ispoštovali svi zakonski rokovi, a isto će se provoditi sa svim dionicima navedenog postupka u koji će biti uključeni i ravnatelji svih Domova zdravlja s područja Ličko-senjske županije.”

Tomislav Biondić postavio je pitanje županu vezano za realizaciju projekta aglomeracije Plitvičkih jezera, na koje je župan dao obrazloženje kako će se realizacijom navedenog projekta vrijednog cca 41 milijun eura uspostaviti kvalitetna i održiva vodoopskrba na području općine Plitvička jezera i na području općine Rakovica te priključenje stanovnika i gospodarskih subjekata koji nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe, na koji način će se zaštititi i NP Plitvička Jezera koji je ujedno i pod zaštitom UNESCO-a.

Ivica Radošević postavio je pitanje županu o 12. Susretu hrvatske katoličke mladeži koji se održava sljedeći vikend u Gospiću, je li i na koji način Ličko-senjska županija sudjelovala u organizaciji. Petry je u odgovoru naglasio kako je Ličko-senjska županija od samih početaka uključena u organizaciju i cijelo vrijeme daje potporu Gospićko-senjskoj biskupiji, za koje potrebe je iz proračuna Županije na račun Gospićko-senjske biskupije uplaćen iznos od 13 tisuća eura.

Danijela Tušaka zanimalo je stanje sigurnosti na području Ličko-senjske županije o kojemu je više govorio načelnik PU Ličko-senjske Zoran Zdunić, istaknuvši kako policija poduzima značajne mjere i radnje kako bi se što više povećala razina sigurnosti u svim dijelovima županije.

Ivana Bižanovića zanimalo je sadašnje stanje u Domovima za starije na području Ličko-senjske županije na koje mu je odgovor dao v.d. ravnatelja Darko Banić istaknuvši kako je nakon inspekcijskog nadzora u Domu za starije osobe donesen Zapisnik u kojem je vidljivo maksimalno poboljšanje u odnosnu na ranije stanje.

Također, možemo izdvojiti da je usvojeno Izvješće o radu župana, Izvješća o radu zdravstvenih ustanova za 2023. godinu, rebalans Proračuna Ličko-senjske županije za 2024. godinu, Odluka o dodjeli priznanja Ličko-senjske županije za 2023. godinu, kao i Odluka o osnivanju i imenovanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Ličko-senjske županije.

Gs Press