Večeras se navršilo 30 dana od smrti biskupa u miru dr. Mile Bogovića. Kako se čulo tijekom mise biskup u miru dr. Mile Bogović bio je istinski sin Crkve, ugledni  povjesničar, autor pet knjiga i stotinjak tekstova povijesno-sakralne tematike. Uz to je bio i neizostavan gost i sudionik mnoštva predavanja, promocija knjiga i važnih događaja.

U katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću koncelebriranu svetu misu za  biskupa Bogovića predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić koji je u uvodnoj riječi naglasio vrijednosti mnoštva sadržaja koje nam je biskup Mile Bogović ostavio.

-Svi smo mi svjesni prolaznosti ovozemaljkskog života i činjenice kako je on samo etapa na našem putovanju prema vječnosti. Tek smo sada spoznali koliko nam nedostaje naš brat u Kristu Mile. Njegove riječi i sadržaji koje je on izgovarao i stvarao. Ostavio je iza sebe mnoge vrijednosti na kojima mu moramo biti zahvalni. Hvala mu  za sve te vrijednosti koje je s nama dijelio, koje nam je podario. Zato molimo Gospodina da ga primi u svoje nebesko kraljevstvo i da naš brat u miru i vječnosti nastavi svoj put, istaknuo je tijekom propovijedi biskup mons. Zdenko Križić.

Kao najveća vrijednost koju nam je ostavio preminuli dr. Mile Bogović svakako je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini. Ta je monumetalna građevina odmah nakon posvete i blagoslova postala nacionalno svetište koje svake godine posjećuje gotovo 50 tisuća hodočasnika iz Hrvatske i dijaspore, zadnjih  godina obilaze ga i vjernici sa drugih kontinenata. Uz to, biskup u miru dr. Mile Bogović najzaslužniji je okupljanje i Dan hrvatskih mučenika koji se svake godine događa prve subote u rujnu, na čast i za spomen na Krbavsku bitku od 9. rujna 1493. godine kada je bitci protiv osvajača pod Udbinom izginulo oko 10 tisuća hrvatskih branitelja.

Gs Press