U Karlobagu je danas započelo svečano obilježavanje Dana Općine Karlobag i blagdana svetog Karla Boromejskog, zaštitnika ovog mjesta, te tridesete godišnjice od ustrojstva općine. Počast preminulima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa u gradskom groblju. Nastavak programa uslijedio je u Osnovnoj školi Karlobag, gdje su učenici priredbom, koja je uključivala recitacije i druge nastupe, pokazali svoje talente.

Središnji dio proslave odvio se na trgu dr. Franje Tuđmana pod šatorom gdje je održana svečana sjednica općinskog vijeća. Sjednici su, uz domaćine – predsjednika Općinskog vijeća Matu Bačića i načelnika općine Borisa Smojvera – prisustvovali i brojni ugledni gosti; ministar obrane Mario Banožić, župan ličko-senjski Ernest Petry, kao i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, direktori javnih poduzeća i ustanova te predstavnici policije.

U svom uvodnom govoru predsjednik Općinskog vijeća Mate Bačić istaknuo je nekoliko značajnih projekata koji su pridonijeli poboljšanju kvalitete života u Karlobagu za sve generacije.

Načelnik Boris Smojver obratio se okupljenima naglasivši značaj suradnje i zajedničkih projekata.

“Poštovani kolege iz gradova i općina, zahvaljujem vam što ste sa svojim prisustvom uveličali našu svečanost,” rekao je načelnik Smojver, osvrćući se na prošlost i izazove s kojima se općina suočavala. Prisjećajući se skromnijih početaka, načelnik je izrazio zadovoljstvo što su ove godine mogli ugostiti više ljudi zahvaljujući postavljanju šatora.

Govoreći o napretku, načelnik je postavio pitanje o održivosti malih jedinica lokalne samouprave, naglašavajući da su projekti realizirani u suradnji s vijećnicima dokaz da se i s manjim brojem stanovnika može uspješno raditi na razvoju.

U proteklih trideset godina, Karlobag je postigao značajan napredak u infrastrukturi, od asfaltiranja cesta do javne rasvjete i uređenja plaža, a načelnik je zahvalio svima koji su pridonijeli ovim uspjesima.

Smojver je također naglasio socijalni i društveni rad općine, ističući kako u Karlobagu nema kuće s učenikom koja nema stipendiju, te da se brine i o umirovljenicima putem socijalnih programa.

Nadalje, naglašava da troškovi komunalne naknade nisu rasli od 2006. godine, unatoč rastu cijena električne energije i radova. Načelnik je predstavio ključne buduće projekte, uključujući izgradnju vodoopskrbnog sustava Lukovo Šugarje, za koji se trenutno dovršava ishodovanje građevinske dozvole, kao i izgradnju vodospreme vrijedne milijun eura te rekonstrukciju trgova i plaža.

“Ovaj trg na kojem smo sada vapi za rekonstrukcijom, i iduće godine ćemo raditi projektnu dokumentaciju,” zaključio je načelnik, naglašavajući kontinuiran rad na poboljšanju kvalitete života za sve stanovnike Karlobaga.

U svom govoru na povodom tridesete godišnjice Općine Karlobag, župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry, izrazio je posebnu povezanost s ovim područjem. “U Karlobagu se osjećam kao kod kuće,” rekao je župan, naglasivši svoju čast i zadovoljstvo što može prisustvovati ovoj važnoj proslavi.

Župan Petry pohvalio je zajedničke napore u podizanju standarda života te ulaganju u infrastrukturu, što je rezultiralo vidljivim poboljšanjima u općini. “U ovih 2 i nešto godine koliko sam ja župan i Boris načelnik, dali smo jako puno truda i osigurali sredstva kako bi podigli standarde života i ulagali u cjelokupnu infrastrukturu,” istaknuo je Petry.

Osvrnuo se na konkretna ulaganja u obnovu i razvoj, poput uređenja riva, plaža i šetnica, te je naglasio da su projekti koji su već realizirani tek početak onoga što je planirano za budućnost. Županija će, prema njegovim riječima, nastaviti podržavati razvojne projekte u Karlobagu, ali i u drugim gradovima i općinama unutar županije, s ciljem daljnjeg unapređenja kvalitete života svih stanovnika.

U sklopu svečanog obilježavanja Dana općine Karlobag, održana je ceremonija dodjele javnih priznanja zaslužnim pravnim i fizičkim osobama koje su se istaknule svojim radom, trudom i požrtvovnošću. Ovogodišnji laureati zahvalnica su: Elektrolika Gospić, Terenska jedinica Karlobag, primila je zahvalnicu za iznimnu požrtvovnost, predan rad i trud u obavljanju svojih svakodnevnih zadataka. Gradsko društvo Crvenog križa Gospić istaknuto je zbog doprinosa u humanitarnim aktivnostima i angažmanu tijekom elementarnih nepogoda koje su pogodile područje. Ivan Lulić dobio je priznanje za nesebičnu pomoć u spašavanju imovine svojih sugrađana u kritičnim trenucima. Boris Balenović, Branko Bačić, Denis Bačić i Tomislav Kraljić nagrađeni su za iznimnu hrabrost i nesebičnu pomoć ljudima u nevolji, pokazujući veliko srce i hrabrost u situacijama kada je to bilo najpotrebnije. 31. Podvelebitska satnija dobila je zahvalnicu za svoj izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske, simbolizirajući junaštvo i patriotizam koji krasi ovu zajednicu. Fra Ante Logara (posthumno), Martin Slobodan Šikić (posthumno) i Mile Šikić (posthumno) odlikovani su za osobit doprinos u području vjerskog, socijalnog, društvenog djelovanja i razvoja kulture u Općini Karlobag. Josip Prpić prepoznat je za iznimno zalaganje i trud u kuglačkom klubu Karlobag, pridonoseći razvoju sporta i rekreacije u lokalnoj zajednici. Zahvalnica je uručena i udruzi branitelja Podgorci i građevinaru Tomi Jurkoviću za dugogodišnji rad.

Gs Press