U gradskoj vijećnici jučer je potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Nada Alić sazvala 23. redovnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Gospića. Vijećnici su, osim Aktualnog sata, razmatrali ukupno 21. točku Dnevnoga reda. Aktualni sat započela je Mirjana Vrkljan Radošević (nezavisna).

Od građana stalno stižu upiti vezani uz cestu pored Gradskog groblja, osim toga tu su i brojni upiti vezani uz stanje ukrasnih stabala u mnogim dijelovima grada. Pitam odakle pravo nekome da uništava drvorede koji ovaj grad čine gradom? Molim vas odgovor s imenom i prezimenom tko je naredio takvo nešto, upitala je Vrkljan Radošević.

Odgovor je dao gradonačelnik Karlo Starčević.

Kada je bila izdana dozvola za sječu ja sam bio odsutan. Jednom našem sugrađaninu je tada bila izdata građevinska dozvola za gradnju kuće. Nažalost, cjelokupna čestica vezana je uz cestu i svaki vlasnik se ima pravo odatle priključiti na cestu. Gradske službe su izdale suglasnost. S obzirom na zakonske obveze ja to ne bih mogao niti spriječiti i da sam znao za to. Svaki građanin mora imati pristup na cestu. Sporno drveće se dijelom nalazi na gradskim, a dijelom na privatnim česticama, rekao je gradonačelnik Starčević, nakon čega je replicirala Mirjana Vrkljan Radošević rekavši kako je na ovo pitanje i ranije tražila pismeni odgovor. Dobila ga je, ali prema tome nije riječ o ulazu u dvorište jer je posječen cijeli prvi red drveća. Također je tražila da se ukine parking oko Gradske sportske dvorane, prepusti se sportašima i zaposlenicima okolnih škola te da se osvijetli čitav prostor oko dvorane.

Naša djeca i sportaši već niz godina ljeta provode u mraku na igralištima i dobro je da svi nisu po kafićima, istaknula je Vrkljan Radošević.

Vijećnik Ivica Kovačević (LiPO) pitao je za utrošak milijun kuna za Poučne staze koje je Agencija za plaćanje kasnila u isplati.

-Jesu li ta sredstva ikada uplaćena, također me zanima informacija o pet završenih poučnih staza i najava izgradnje novih staza, pitao je Kovačević.

Odgovor je dao gradonačelnik Starčević rekavši kako je grad Gospić za tu namjenu dobio 700 tisuća do milijun kuna manje jer je Agencija „penalizirala” dio namijenjenih sredstava. Ivica Kovačević je ustrajao u traženje informacija vezanih uz poučne staze.

Obišao sam poučnu stazu Ćukinov put. To što se piše i govori o tim sadržajima, to nije politika-to je politikantstvo. Neću dozvoliti da se vrijeđa bilo čija inteligencija. Tamo imate pet info-tabli o crnom boru, o smreki, o požarima… Na nekim službenim web-stranicama stoji kako ondje postoje klupe za sjedenje. Ja tvrdim da ne postoje. Nekakvo vježbalište sa 10 sprava-ne postoji. Mislim da niste aplicirali za novih 10 poučnih staza jer niste zadovoljili kriterije niti za prvih pet. Pozivam sve da prođu tom stazom. Bez obzira tko je platio njezinu izgradnju bačeno je svih 700 tisuća kuna. Isto je i na ostalim stazama, zaključio je Kovačević.

Gradonačelnik Starčević priznao je tešku situaciju na nekim poučnim stazama i da su oštećenja načinili kamioni Hrvatskih šuma, na što se nadovezao Mario Stilinović (HDZ), inače upravitelj UŠP Gospić rekavši kako su se Hrvatske šume obvezale i započele sanaciju dijela nastalih oštećenja, dok su preostala nastala traktorima fizičkih osoba.

U nastavku sjednice usvojen je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Gospića za 2022. godinu kojega je elaborirao gradonačelnik Karlo Starčević. Održano je razmatranje i usvajanje prijedloga Zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa utroška sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru na području Grada Gospića za 2022. godinu, kao i razmatranje i usvajanje prijedloga Odluke o uključivanju Grada Gospića u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS-a).

Gradski vijećnici usvojili su danas Odluku o uključenju Grada Gospića u program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS) te Odluku o mjerilima i kriterijima za kupnju stana iz programa POS-a. Donošenju odluka prethodila je anketa koju je Grad proveo, a temeljem koje je 66 osoba pokazalo interes za kupnju stana iz Programa POS-a. Stoga se Grad Gospić uključuje u provedbeni Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS-a) kako bi se građanima Grada Gospića omogućilo rješavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stambenih jedinica, uz poticaj javnih sredstava te uz mogućnost kupnje po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Za realizaciju ovog projekta kao poticaja mladima i mladim obiteljima Grad Gospić je za izgradnju stanova osigurao građevinsko zemljište u Pazariškoj ulici na površini od 2.809 m2, zatim uređenje komunalne infrastrukture i priključenje na komunalnu infrastrukturu sukladno Zakonu i time potvrdio da je pomoć mladima pri rješavanju stambenog pitanja zasigurno jedan od gradskih prioriteta.

Gs Press