U Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću danas je održana prezentacija za učenike Osnovne škole dr. Jure Turića Gospić, Strukovne škole Gospić i Gimnazije Gospić u sklopu Projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“, koji provodi Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom, a isti je sufinanciram sredstvima Europske Unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Projektom se nastoji educirati i podizati svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa u sklopu nacionalne kampanje pod nazivom „Usvoji znanja da šteta bude manja“.

Održavanju prezentacije prisustvovali su Jasna Orešković Brkljačić – zamjenica župana i predsjednica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, Joso Živković – voditelj Službe civilne zaštite Gospić, Josip Brozičević – pročelnik GSS, Jadran Došen – načelnik Policijske postaje Gospić, Martina Brmbolić – ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, Barbara Tomljenović Jurković – ravnateljica Strukovne škole Gospić, Ivica Radošević – ravnatelj Osnove škole dr. Jure Turića, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Gospić, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Gospić te predstavnici PU Ličko-senjske županije.

Cilj Projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa na način da se stvaraju temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva.

Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni, izrađeni su distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji.

Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.

Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Cilj kampanje je predstaviti alate pribavljene kroz Projekt, kako bi se šira javnost upozna s prijetnjama u svom okruženju, u cilju ublažavanja negativnih posljedica u slučaju katastrofa, što u konačnici čini zajednicu sigurnijom i otpornijom na katastrofe i pomaže joj da opasni događaji ne prerastu u katastrofe.

Gs Press