Predsjednik Županijske skupštine Ličko-senske županije Marijan Kustić sazvao je za danas VII. po redu sjednicu ovoga tijela sa čak 31-om točkom Dnevnoga reda. Sjednica je održana u Gradskoj vijećnici grada Gospića.

Aktualni sat je po ustaljenim navikama bio vrijeme „ispaljivnje rafalne verbalne paljbe“ kontra sadašnje županijske garniture na čelu sa županom Ernestom Petryjem. Bilo je konkretnih pitanja poput traženja Ivana Bižanovića (HSU) da se Županija kao osnivač očituje o stanju vezanom uz Dom za starije i nemoćne, na što je župan Petry odgovorio kako je sadašnji dug te ustanove  6 637 000 kuna, od čega je dugovanje prema dobavljačima veće od 4,3 milijuna.

Vijećnika Antu Dabu (LiPO) zanimalo je koliko je korisnika unatrag godine dana od otvaranja Razvojnog centra Ličko-senjske županije ušlo u tu ustanovu, kao i situaciju oko Lučke uprave Novalja koja, prema njegovoj ocjeni, ne radi dovoljno kvalitetno, izbjegavajući donesene projekte i dozvole. Odgovarajući na pitanja župan Petry napomenuo kako je Razvojni centar kod Trgovačkog suda registriran tek u srpnju prošle godine.

U proteklih osam mjeseci rada ustanova je potpuno konsolidirana, zaključeni su Ugovori  sa osam poduzetnika na vrijeme od tri godine. Sada imamo još četiri nova poduzetnika i tri investitora. Nedavno smo potpisali Ugovor sa Hamag-Bicro, agencijom koja je također smještena u tim prostorijama. Već sada su uređeni kapaciteti zauzeti, što ćemo dodatno urediti uređenjem velike dvorane u potkrovlju.

Na području Lučkih uprava na ovom prostoru u tijeku su velike investicije resornog Ministarstva. Ne samo u Novalji, već u Senju i Karlobagu. U Novalji se uređuje Ribarska luka, Primorska ulica i pristanište u Žigljenu. Što se tiče poslovanja te Lučke uprave ja sam zatražio izvješće o poslovanju i uskoro ćemo po tom pitanju znati puno više. Po pitanju luka na našem području definitivno vodimo brigu: sve se  gradi sukladno projektima, zaključio je župan Petry.

Anu Manjerović (LiPO) zanimala  je situacija oko izgradnje bolnice za branitelje u Otočcu. Župan Petry  je nadopunio odgovor s podatkom kako je u pitanju izgradnja Ustanove o skrbi o braniteljskoj populaciji, kao i skoroj izgradnji Memorijalnog centra Domovinskog rata u Gospiću. Nakon ekspertize struke za lokaciju Ustanove o skrbi o braniteljima najvjerojatnije će lokacija biti u nekadašnjoj vojarni Bana Jelačića u središtu Otočca. Nova Ustanova skrbila bi o braniteljima s područje triju Županija.

 

Župan Petry je članove Županijske skupštine informirao o brojnim projekima među kojima se ističe aglomeracija područja Plitvičkih jezera vrijednosti oko 300 milijuna kuna, izgradnja zaobilaznice oko Nacionalnog parka. Također su izvršene pripreme za gradnju obilaznica oko Gospića, s čime bi se znatno rasteretio lokalni promet. Projekt je vrijedan oko 200 milijuna kuna. Također su spomenute infrastrukturne aktivnosti za kompletiranje HEP-ovog projekta za realizaciju HES Kosinj i HE Senj 2.

Postavljeno je i pitanje o broju izbjeglica iz Ukrajine smješenih u Ličko-senjskoj županiji. Ernest  Petry je izjavio kako je kroz Prihvatni centar Gospić prošlo preko 700 osoba, dok je 465 osoba smještenih u ovoj županiji, a ostatak na području Kalovačke županije. U osnovne i srednje škole upisano je  93 djece i mladeži.

Bivši župan i predsjednik stranke LiPO Darko Milinović isticao je kako je ova županijska garnitura otvarala mnoge projekte koje su naslijedili od stranke LiPO. Zapitao je tko je platio izmjenu registracijske pločice na službenom automobilu Ličko-senjske županije. Kako je istaknuo, u Uredu stranke LiPO često pristižu pisma i u jednome se traži očitovanje ima li istine u trgovanju utjecajem prilikom zapošljavanja i glasinama kako je Petry zbog toga  u istražnim radnjama USKOK-a. Također se zapitao kakv je odnos s invalidnim osobama zaposlenim u Lika-cestama.

-Registracijske oznake na službenom automobilu promijenio sam zbog toga da građani kada se vozim po gradu ne misle kako se vozi Dado. Da mi ljudi ne mašu, da se ne bi zabunili. To je bio veliki trošak, skoro 300 kuna. Pitali ste za predistražne radnje USKOK-a ili DORH-a. Nikada u životu nije me nitko istraživao. S time imate vi više iskustva, još od FIMI-medije, kroz lokalnu košarku i da ne nabrajam. To za mene vezano uz USKOK je potpuna laž, rekao župan Petry dodavši kako je političko djelovanje Milinovića trajalo 20 godina, dok je on župan te nepunu godinu.

Osim Aktualnog sata vijećnici su raspravljali i donijeti mnoštvo Odluka poput one o dopunama Srednjoročnog plana davanja koncesija Ličko-senjske županije do 2022. godine, donošenje Odluke o minimalnim financijskim kriterijama  za financiranje materijalnih i financijskih rashoda Centra za socijalnu skrb  i troškova ogrjeva korisnicima Centra koji se griju na drva, kao i donošenje Odluke o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje Doma za starije i nemoćne u 2022. godini.

Gs Press