Na današnji dan prije 86 godina pale su Senjske žrtve. Bio je to sračunati pokolj kojega su  9. svibnja 1937. u Senju izvršili jugoslavenski žandari pod zapovjedništvom kapetana  Koprivice. Žandari su bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih  Gospićana  koji su se vraćali iz Senja. Tada su žandari ubili šest nenaoružanih mladića i jednu djevojku.

Na licu mjesta tada su poginuli: Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković i Frane Jelača, dok su teško ranjeni i istoga dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Nakon dva dana nedužne Senjske žrtve pokopane su u najvećem sprovodu koji je Gospić ikada vidio. Od počinitelja i naredbodavaca za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

U komemoraciji na te žrtve danas je na njihovom zadnjem počivalištu u gospićkom groblju Svete Marije Magdalene organizirana komemoracija. Sjenama  ubijene mladeži  kod zajedničke grobnice poklonio se ličko-senjski župan Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, a potom je u ime Grada Gospića vijenac položila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Svijeće su zapalili predstavnici brojnih gradskih poduzeća i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević.

Gs Press