U Kulturno-informativnom centru Gospić, večeras je održana edukativna radionica na temu prijave na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ličko-senjskom županijom.

Na radionici je uz brojne građane, prisustvovao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Na samom početku nazočnima se obratio župan Ernest Petry s nekoliko uvodnih riječi:

Ugodno sam iznenađen brojem zainteresiranih građana za ovu edukativnu radionicu na temu energetske učinkovitosti kuća na ovome području. Zahvaljujem se Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, kao i resornom ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na organizaciji iste.

Mi smo kao Županija nedavno raspisali Natječaj za financiranje dokumentacije za energetsku obnovu kuća odnosno ishodovanje energetskih certifikata i pri tome našim sugrađanima omogućili besplatno financiranje istih, a i dalje stojimo kao suport svima pri rješavanju bilo kakvih nedoumica i nepoznanica. 

Jednako tako ćemo rebalansom Županijskog Proračuna osigurati i dodatno potrebna sredstva za ishodovanje predmetne dokumentacije za sve sugrađane koji su podnijeli zahtjeve, rekao je župan Petry.

Zatim se kratko obratio i sam direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen:

Ovo je samo jedna u nizu radionica koje organiziramo diljem Hrvatske. Trenutna mjera je svakako najveći paket energetske obnove vrijedan 120 milijuna eura, iznos kojega je Vlada RH osigurala putem našeg Fonda kako bi se građanima osigurala veća energetska neovisnost i učinkovitost. Svi naši kolege stoje vam na raspolaganju pa ih slobodno pitajte sve što vas zanima, zaključio je Luka Balen.

Tijekom radionice djelatnici Fonda su nazočnim građanima detaljno predstavili mogućnosti korištenja sredstava u cilju energetske obnove kuća, uključujući zamjenu stolarije, ugradnju solarnih panela, obnovu vanjskog zida odnosno ovojnice, poda, stropa, krova te grijanja putem obnovljivih izvora energije, a građani su aktivno sudjelovali s mnogim pitanjima i nedoumicama na koje su dobili stručne odgovore.

Gs Press