U dvorani za sastanke Ličko-senjske županije okupili su se danas predstvnici svih jedinica lokalne samouprave s ovih prostora. Tema kolegija bilo je usklađivanje Prostornih planovi jedinica lokalne samouprave, kao  s izmjenama i dopunama prostorno planske dokumentacije Ličko-senjske županije.

U drugom dijelu kolegija govorilo se o novom budućem  projektu Lika, a održan je sastanak s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem je nazočio  direktor Fonda Luka Balen sa suradnicima, kao i  predstavnici lokalnih komunalnih poduzeća. Teme ovog dijela kolegija odnosila se na zbrinjavanje otpada, odnosno financiranje projekata gospodarenja otpadom iz sredstava fondova  Europske unije. Govorilo se i o  pozivu za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, tj. mogućnostima prijave projekata s područja Ličko-senjske županije. Ovaj kolegij bio je zatvoren za javnost, a nakon toga novinarima su se obratili župan Ernest Petry i direktor Fonda  Luka Balen koji je rekao:

Predloženi su  mnogi projekti za gospodarenje otpadom, ali i za poboljšanu energetsku učinovitost. Bio je ovo još jedan u nizu radnih sastanaka na kojima smo razmijenili informacije s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i direktorima komunalnih poduzeća. Mogu izraziti zadovoljstvo s informiranošću i angažiranošću sugovornika i njihovom javljanju na mnoge natječaje. Vjerujem da će tako ostati i u budućnosti.

Razgovaralo se i o gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Ova Županija odlično sudjeluje u ovim procesima. Svakako uvijek  ima mjesta za unaprijeđenje i pred nama je još posla. U ovoj županiji je već puno toga učinjeno sa odlagalištima i zbrinjavanjem otpada. Isto tako se nastavljaju projekti vezani za veću  energetsu učinkovitosti, rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Župan ličko-senjski Ernest Petry nadovezao se na rečeno.

Zahvaljujem se svima koji su danas sudjelovali na ovoj koordinaciji. Mi smo jutros krenuli s radom i najviše se govorilo o usklađivanjima planske dokumentacije s novim projektima na kojima radimo. Tu dokumentaciju želimo uskladiti s potrebama, Zakonima i prostornim mogućnostima. Govorilo se i o budućem projektu Lika koji će se odnositi na gospodarska ulaganja, ulaganja u komunalnu infrastrukturu i društvene djelatnosti na području Ličko-senjske županije.

Mogu reći da smo po tom pitanju postigli puni konsenzus između sva četiri grada i svih osam općina i same Županije. S predstavnicima Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša razgovaralo se o zbrinjavanju otpada, pretovarnim stanicama i svemu vezanom uz ovu temu koja će biti u realizaciji do konca ove godine. Kao što je rekao direktor Balen puno toga je već učinjeno vezano uz energetsku učinkovitost javnih zgrada i obnovljive izvore energije. Danas smo dobili informacije koje su to Mjere koje će Fond raspisivati kako bi se na taj način mogla iskoristiti sva moguća sredstva koja nam budu na raspolaganju, kazao je  župan ličko-senjski Ernest Petry.

Gs Press