Večeras je održana izvanredna sjednica Županijskog stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije uslijed nastale situacije sa sve učestalijim požarima na području šire okolice grada Gospića kao i svih drugih gradova i općina na području Ličko-senjske županije.

Uz župana Ernesta Petryja i načelnicu Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije Jasnu Orešković Brkljačić na sjednici je sudjelovao i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Gospića Milan Mataija, članovi županijskog stožera te operativne snage.

Uslijed učestalih požara koji uzrokuju počinjenja velikih materijalnih šteta na šumskom dobru, ugrožavanja od zapaljenja obiteljskih kuća i ometanja redovne protočnosti prometa, na sjednici je donesena Odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru koja će biti na snazi do opoziva.

U narednim danima intenzivno će se provoditi kontrole na području Ličko-senjske županije uslijed čega će, ukoliko dođe do paljenja vatre na otvorenom prostoru, protiv počinitelja biti pokrenuti službeni postupci i izrečene novčane kazne.

U zadnjem periodu bilježimo povećan broj požara na otvorenom prostoru, a isti iscrpljuju i stvaraju nepotrebne troškove operativnim snagama s ljudstvom i tehnikom, a sve zbog nebrige i nepažnje pojedinih građana koji kod spaljivanja otpada i korova ne vode brigu o preventivnim mjerama zaštite kako do požara ne bi došlo, uslijed čega još jednom apeliramo na sve stanovnike Ličko-senjske županije da vode brigu kako ne bi dolazilo do svjesno izazvanih i nepotrebnih požara koji uzrokuju iznimno velike materijalne štete.

ŽUPANIJSKI STOŽER

LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE