Odgovor na ksenofobične tekstove

0

Na portalu Slobodna Lika nedavno je obljavljen tekst koji na podosta ružan način omalovažava hrvatskog branitelja Boška Stapara iz Perušića. Dobar poznavatelj događanja u Perušiću i jedan od utemeljitelja HDZ-a Ante Vlainić, Staparov suborac uputio je danas priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

-Poštovani, vezano uz članak objavljen 02.05.2021. god. na Vašem cijenjenom portalu pod naslovom „Milinović ruši HDZ i načelnika Perušića Ivicu Turića Bećara u paktu sa SDP-om. Nositelj Milinovićeve liste i kandidat za načelnika općine se deklarirao kao Srbin.“

Za početak, poštovani uredniče portala i Vi i ja rođeni smo  u Perušiću. Dosta dobro se poznajemo. Mlađi ste od mene, ali u svakom slučaju dovoljno ste stari i odgovorni za svaku napisanu ili izgovorenu riječ na vašem web-portalu.

Želio bih Vas gosp. Popović podsjetiti na davnu 1990- godinu. Vrijeme je to kada se u našem Perušiću osnovao HDZ za bivšu općinu Gospić. Manje je bitno, iako ne treba niti to zanemariti, tko je u to vrijeme bio netko i nešto u HDZ-u .

Nama sudionicima i svjedocima zbivanja iz tog vremena vječno će ostati uspomene i sjećanje na te trenutke sreće, ponosa i slave. Hvala Bogu, niste bili u situaciji da se u svom rodnom mjestu morate skrivati pred represivnim aparatom, tada već skoro bivše SFRJ.

Vama na znanje, i onda kada je bilo teško rušiti postojeću vlast, a kamo li uspostaviti novu, mi HDZ bili smo dobro uvezani i informirani o radnjama milicije na terenu. Gospodine Popoviću,  Ante Vlainić  i  HDZ sve su znali. Naša saznanja i dojave imali smo preko načelnika milicije u Gospiću. Čovjek je kako, Vi volite reći, deklarirani Srbin.  Rođen je  u jednom selu pokraj  Perušića.  I danas kada se susretnemo rado popričamo i sretan sam što je još uvijek spreman razgovarati i razmijeniti sjećanja i iskustva vezano za ona teška, turobna vremena.

U svakom slučaju voli svoju domovinu Hrvatsku. Za Vas, gosp. Popoviću  koji sve znate i otkrivate imam jedno kviz pitanje: „Tko je navedeni bivši načelnik milicije u Gospiću“?

Vaš odgovor očekujem na mob: 099/5560-035. Ako točno odgovorite na postavljeno pitanje javno obznanjujem da  Vas više  nikada neću oslovljavati Vicko.

Zahvaljujući navedenom gospodinu  i našim malobrojnim ljudima koji su bili zaposleni u tadašnjoj miliciji dobili smo dojavu da će nas jedne  večeri, početkom travnja1990.  sve „pohapsiti“ i da se sklanjamo gdje tko  može i kako zna. Jedan moj prijatelj, moja desna ruka, skriva  se u kući  Ankice Berčine (to ti je moj, još uvijek  Vicko 50 metara od tvoje kuće). Niti to nisi znao.  Njegova supruga  sklanja se sa dvoje djece kod Stipe Hećimovića (Tomacana) u Bukovcu.  Većina probranih momaka, utemeljitelja HDZ skriva se  u kući pokojnog Mirka Sorića (Fendije) u Prvan Selu.  I vjeruj mi cijenjeni uredniče, nije ih bilo malo.

I tako sklonivši jezgru HDZ-a od eventualne pogibelji, sklanja se i predsjednik Ante. Sada ću tebi moj uredniče web portala koji sve znaš i otkrivaš otkriti dugogodišnju tajnu gdje sam se ja sklonio u to sretno, ali i opasno vrijeme. U stanu Boška Stapara, deklariranog Srbina i njegove supruge Mirjane bdv. partizanske kćeri. Zamisli moj Vicko, koja kombinacija, HDZ Ante iz hrvatske familije, deklarirani Srbin Boško, i njegova supruga, partizanska kćer Mirjana. I što sve život nosi. Naizgled nespojivi stvoriše  Slobodnu Nezavisnu Državu Hrvatsku. Tko bi rekao da je i taj Srbin koji ti je jako zapeo za zub pričuvni satnik Hrvatske vojske, zapovjednik Perušićke MB bitnice, i povrh svega dragovoljac Domovinskog rata.

Na kraju ovog kratkog obraćanja uredniku i čitateljima ovog web portala koji sve pokriva i otkriva samo poručujem iz osobnog iskustva: Ne sudi čovjeka po čuvenju. Upoznaj ga, razgovaraj s njim. Tek ćeš onda vidjeti kako je svatko od nas divno, ljudsko stvorenje na Božju sliku i priliku, bez obzira na koji datum slavi Božić ili Uskrs.

Pozdrav svima, Ante Vlainić.