Odbijanje COVID-potvrda nemoguće kazniti?

0

COVID-potvrde su, dakle, više na razini preporuke nego pravila kojeg se svi u državi, pod prijetnjom kazne, moraju pridržavati, tvrdi Malenica.

Postoje dužnosnici koji ignoriraju COVID-potvrde i ulazak u prostorije u kojima su oni glavni ne uvjetuju tim dokumentom ili negativnim testom.

Na jučerašnjem koalicijskom sastanku istaknut je u tom kontekstu primjer sinjskog gradonačelnika Mire Bulja, a moglo se spomenuti i predsjednika Zorana Milanovića, koji je izjavio da na Pantovčaku ljude »neće maltretirati« COVID-potvrdama. Dobra je vijest za sve te državne i lokalne dužnosnike da neće zbog toga snositi nikakve sankcije.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otvoreno je, doznajemo, to rekao čelnicima vladajuće koalicije. COVID-potvrde su, dakle, više na razini preporuke nego pravila kojeg se svi u državi, pod prijetnjom kazne, moraju pridržavati. Da i je, recimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio tražiti od zastupnika i zaposlenika COVID-potvrde, odnosno negativan test, ne bi se ništa dogodilo. Dakle, ni djelatnici Ureda predsjednika koji se nisu cijepili i ne žele se ni testirati, nisu u opasnosti od dobivanja otkaza, a ni Milanović se ne treba brinuti da bi mogao biti kažnjen.

Neugodna iskustva

Situacija u zemlji je takva da je na sastanku parlamentarne većine na raspravu o COVID-potvrdama, kažu nam naši sugovornici, potrošeno gotovo 80 posto vremena. Pojedini koalicijski partneri premijera Andreja Plenkovića, poput predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka, imaju i osobna neugodna iskustva s protivnicima uvođenja COVID-potvrda. Ispred kuće bjelovarskog gradonačelnika Hrebaka skupilo se neki dan više stotina prosvjednika, valjda procjenjujući da on, s obzirom na to da je dio vladajuće koalicije, može nešto učiniti kad su u pitanju COVID-potvrde. Jesu li oni utjecali na Hrebaka ili je on i ranije zapravo dijelio njihov stav, činjenica je da je lider HSLS-a na sastanku kritizirao režim COVID-potvrda, smatrajući ga nepotrebnim u okolnostima kada dnevni rast zaraženih ipak stagnira, čak i lagano opada.

Doznajemo da se s njim djelomično složio još jedan pripadnik liberalne političke opcije, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj. Ali, ima i Plenkovićevih partnera koji nisu zadovoljni strogoćom mjera. Silvano Hrelja se tako zalaže da građani koji se nisu cijepili u slučaju zaraze i hospitalizacije sami plaćaju troškove liječenja. I Furio Radin i Radimir Čačić također su pobornici oštrih epidemioloških mjera. Stoga Plenković treba u koaliciji balansirati između onih koji imaju bitno različit pristup nastavku borbe s epidemijom.

​Izjava HBK

​Nije na jučerašnjem sastanku bilo nikakvih formalnih zaključaka, osim što je predsjednik Vlade nedvosmisleno kazao da Hrvatska neće kopirati model koji je danas na snazi u Austriji, gdje je necijepljenima drastično ograničeno kretanje izvan kuće, pa ni onaj njemački.

Na sastanku se razgovaralo i o priopćenju Hrvatske biskupske konferencije, u kojem je izražena snažna skepsa prema »prisili i uvjetovanju« u sprečavanju širenja zaraza i preporučuje se testiranje »neinvazivnim metodama«. Čini se da je ova izjava HBK zatekla Banske dvore i Plenković je dosad javno nije izravno komentirao. Čačić je jučer zamjerio onima u koaliciji koji komuniciraju s katoličkim svećenicima, a to bi u prvom redu trebalo biti vodstvo HDZ-a, što nisu razgovarali s biskupima i na određeni način pripremili među klerom teren za COVID-potvrde.

Kako su nova kontroverzna izjava Gordana Lauca i najava Mosta o prikupljenju potpisa za referendum protiv COVID-potvrda koincidirale sa sastankom, na njemu o tome nije bilo riječi.

Plenković osudio negiranje mjera Nacionalnog stožera

​Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da će se pokušati pronaći način kažnjavanja dužnosnika koji ne poštuju odluke stožera.

– Zadužit ćemo ministra pravosuđa Ivana Malenicu, prije svega zbog izjava gradonačelnika Primoštena i Sinja Stipe Petrine i Mire Bulja, da vidimo na koji način pravno možemo sankcionirani takvu situaciju. Jer ovo je apsolutno nedopustivo da ljudi koji imaju mandat i odgovornost na najgori mogući način negiraju odluke Stožera, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. (Z. C.)

Gs Press / novilist.hr