Odana počast i postavljena spomen ploča nedaleko sela Budak u znak počasti poginulim albanskim braniteljima

0

GOSPIĆ / BUDAK – Danas je povodom 31. godišnjice od pogibije Fadila Salihua i Sameta Bogojevca koji su poginuli na današnji dan 13. listopada 1991. god. u organizaciji Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Gospiću odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Esad Çollaku, predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu prisjetio se da je u toj akciji uz dva poginula ranjeno još 11 Albanaca.

Uz predstavnike Udruge Albanaca branitelja dragovoljaca Hrvatske u Domovinskom ratu u središtu Gospića, ispred Spomenika poginulim braniteljima vijence su položili u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Dinko Tandara – izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanstvo Veleposlanstva Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj predvođeno veleposlanikom dr. Martinom Berishajem u kojem izaslanstvu su bili Sefadin Kuci, ataše za migracije i pukovnik Shped Zogaj, ličko-senjski župan Ernest Petry, te gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša, kao i izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata predvođeno Tomom Kačinarijem i Vladom Jurčićem u ime Udruge hrvatskih dragovoljaca iz Gospića.

Esad Çollaku, predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu u govoru je naglasio da su poginuli branitelji Fadil Salihu i Sametu Bogojevci bili pripadnici albanske dragovoljačke brigade, a bilo ih je sveukupno oko 550, a isti su bili začetnici formiranja albanske brigade koja je u cijelosti bila sastavljena od Albanaca prebjeglih iz tadašnje JNA i Albanaca koji su živjeli u Republici Hrvatskoj.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti izaslanstva su otišla u selo Budak kod željezničke pruge gdje je u blizini mjesta pogibelji Fadila Salihua i Sameta Bogojevca otkrivena spomen-ploča, kojom prigodom je još jednom održan pijetet poginulim Albancima.

U Domovinskom ratu poginulo je 87 branitelja Albanaca, 360 ih je ranjeno, dok ih se čak 30 vodi kao nestali, uglavnom na vukovarskoj bojišnici.

Status hrvatskog branitelja kroz MUP i MORH ima 3072 branitelja Albanca, dok se za pojedine još treba riješiti njihov status.

Gs Press