Hrvatska neće patiti od nedostatka plina, proizvodnja plina raste i rasti će i sljedećih nekoliko godina, rekao je u nedjelju u razgovoru za Hrvatsku televiziju HTV-a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U Dnevniku HTV-a komentirao je i aktualnu situaciju da se zbog rata u Ukrajini države okreću vlastitoj proizvodnji plina, što je napravila i Hrvatska.

Hrvatska, naime, povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina. S novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašit će milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba.

Upitan može li u slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, povećanje vlastite proizvodnju plina zadovoljiti hrvatske potrebe za plinom Čorić je rekao da domaća proizvodnja plina raste, i tako će biti i sljedećih nekoliko godina.

“Naš cilj na samom početku mandata Vlade je bio da afirmiramo domaću proizvodnju i povećamo samodostatnost, i što se tiče plina i električne energije. Hrvatska ni u kakvim uvjetima neće patiti od nedostatka plina”, dodao je Ćorić.

“Izgradnjom LGN terminala na Krku osigurali smo dovoljne količine plina”

“Iduće godine trebale bi donijeti ne samo na nalazištima INA-e, nego i nekih drugih kompanija povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju od 30-tak posto potreba. Vjerujem da možemo doći do 40 posto pokrivanja domaćih potreba. S druge strane, alternativni dobavni pravac, LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo i građani neće ostati bez plina, bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe”, naglasio je Ćorić.

Upitan jesmo li sigurni da će plin iz LNG terminala na Krku ostati u Hrvatskoj, s obzirom da su zakupci strane tvrtke, podsjetio je da su zakupci i domaće i strane tvrtke.

“Zakupci su neke domaće i neke strane tvrtke, ali događanja najgoreg scenarija značilo bi zapravo prestanak trgovanja na Baumgartenu kao referentnom tržištu i zapravo, nestanak plina u Europi. Ne vjerujemo da će se to dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, naš alternativni pravac dozvoljava, uz našu proizvodnju, da zadovoljimo najveći dio naših potreba”, rekao je ministar Ćorić.

Na pitanje o cijeni plina kazao je kako je “cijena plina, nažalost, orijentirana na tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati”. “Ono na što mi, kao Vlada moramo obratiti pozornost je količina, odnosno dostatnost u količinama. To smo izgradnjom LNG terminala na Krku osigurali za dugi, dugi niz godina. Tu straha nema”, naglasio je .

Vezano za cijene goriva podsjetio je i da se ukida zelena naknada, na temelju Vladine uredbe.

“Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek 5 dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga, koraci Vlade, odnosno smanjenja dijela trošarina, s druge strane ograničavanje marži i s treće strane ukidanje zelene naknade, dovesti će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare. Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kuna, što se tiče benzina, odnosno, eurosuper, ispod 12 kuna, što se tiče plavog dizela nešto malo iznad 8 kuna. Dakle, značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan.

Upitan može li se očekivati da će ovakve cijene potrajati Ćorić je podsjetio kako je metodologija takva da će onaj sljedeći utorak zapravo ovisiti o ovom tjednu koji nas čeka. “Nadamo se da će cijene stagnirati na ovoj razini, da neće doći do značajnijeg povećanja. U svakom slučaju, od utorka je situacija puno relaksiranija. Tome smo se i nadali, u tom smjeru je Vlada RH donosila mjere”, zaključio je.

Gs Press / hr.n1info.com