Ličko-senjska županija i mnoge udruge stalno povećavaju šanse ženama-poduzetnicama kako bi se više etablirale u tzv. muškom svijetu. Talp je u  dvorani za sastanke Ličko-senjske županije predstavljen  jučer projekt GWEEN: Greening WomEn ENtrepreneurship in Croatia for Climate Smart Economic Growth koji za cilj ima jačanje kapaciteta poduzetnica na ruralnim područjima Hrvatske za klimatski pametan gospodarski rast.

Projekt GWEEN podržan je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia, a provodi ga udruga GTF-Inicijativa za održivi rast u partnerstvu s International Development Norway. Ukupna vrijednost projekta iznosi  70.000 EUR i provodi se od kolovoza 2023. do travnja 2024. godine.

Kako je naglasila koordinatorica projekta Mary Ann Rukavina Cipetić tijekom provedbe projekta planirana je izrada e-priručnika za ozelenjivanje poslovanja i program obuke ruralnih, tzv. agro poduzetnica, održavanje 15 treninga za ukupno 100 poduzetnica diljem Hrvatske od kojih će njih 15 sudjelovati u GWEEN mentorskom programu i studijskoj posjeti Norveškoj.

-Također će ući u izbor za GWEEN nagradu za najbolje ruralne / „agro” poduzetnice. Ključne teme koje će se obuhvatiti kroz treninge i mentorski program su smanjenje emisije stakleničkih plinova štetnih za klimu, izračun emisija CO2, klimatski pametne prakse za smanjenje upotrebe gnojiva i pesticida te će se poticati razmjena dobrih praksi s Norveškom, rekla je koordinatorica Mary Ann Rukavina Cipetić.

Na prezentaciji projekta sudjelovali su predstavnici norveške državne agencije Innovation Norway, lokalnih poduzetničkih potpornih institucija i drugih javnih organizacija, poduzetnici te članovi civilnoga sektora. Koordinatorica projekta Cipetić istaknula je kako projekt GWEEN predstavlja inovativan i proaktivan korak prema zelenom i održivom gospodarstvu za poduzetnice s ruralnih područja s naglaskom na one u poljoprivrednim djelatnostima.

-Upravo takve poduzetnice  čine bitnu razvojnu komponentu hrvatskog gospodarstva, a često su zanemarene iz više razloga. Prvenstveno stoga jer su žene i dolaze s ruralnih područja ili jer se bave poljoprivredom, zaključila je  Cipetić.

Kako poduzetnice na ruralnim područjima često nemaju pristup svim mogućnostima složila se i gđa Egli Ilić, viša savjetnica norveške državne agencije Innovation Norway, te izrazila svoje zadovoljstvo da je u sklopu ovog poziva naglasak stavljen upravo na žene poduzetnice pa je tako od devet  odabranih projekata čak četiri isključivo vezano uz žensko poduzetništvo. U narednim mjesecima GWEEN će provoditi aktivnosti u ukupno 15 županija diljem Hrvatske, uključujući Ličko-senjsku županiju. Sve zainteresirane poduzetnice mogu se informirati o projektnim aktivnostima putem e-pošte info@gtf.hr ili posjetiti ured GTF-a na adresi Zagrebačka 35, Gospić.

Gs Press