Od danas u Hrvatskoj kao dokaz zaraze vrijedi i antigenski test

0

OD DANAS PCR test više nije obavezan, već je brzi antigenski test dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU digitalne covid-potvrde, ali ona će vrijediti samo za Hrvatsku.

Jučer smo imali 7956 novih slučajeva zaraze od 18.404 testiranih. Preminulo je 38 osoba. 1824 pacijenta su bila na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru bila 233 pacijenta.

“BRZI ANTIGENSKI TESTOVI DOVOLJNI SU KAKO BI SE BOLEST POTVRDILA”

“Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om, čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda koja nam služi za putovanja”, izjavila je epidemiologinja Mayer jutros na HRT-u.

Što se tiče brzih antigenskih testova, kaže, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, već je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine i primarnoj zdravstvenoj zaštiti – stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima…

Gs Press / index.hr