Od danas krenulo samotestiranje školaraca. Brzi antigenski test prikladno za osobe od 16 godina i starije?

0

Većina učenika koja je danas sjela u školske klupe ima negativan brzi antigenski test, jer počela je jednomjesečna epidemiološka mjera samotestiranja učenika kojom je ujedno nakon gotovo dvije godine primjene ukinuta epidemiološka mjera samoizolacije za cijelu učeničku populaciju.

Iznimka su oni učenici koji se sinoć ili jutros prije dolaska u školu nisu testirali na COVID-19. Za njihove roditelje Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je posebnu izjavu kojom se izjašnjavaju da neće sudjelovati u masovnom samotestiranju te time i dalje podliježu mjeri samoizolacije u slučaju kontakta sa zaraženom osobom, dok su učenici čiji je test bio pozitivan dužni ostati kod kuće te se javiti liječniku i školi.

Roditelji čitali upute!

Na društvenim mrežama se pojavila pobuna roditelja koji su na uputama brzog antigenskog testa pročitali “Prikladno za osobe od 16 godina i starije“.  Kako će se onda djeca u osnovnoj školi testirati?

Dobrovoljni princip

S obzirom na to da je rutinsko testiranje dobrovoljno, nova epidemiloška mjera u školskom sustavu u potpunosti se oslanja na savjest roditelja. Rutinsko testiranje učenika predviđa da se učenici tijekom idućih mjesec dana testiraju svaki ponedjeljak. Do sada je u škole stiglo milijun testova koji su dostatni za ovotjedno rutinsko testiranje te testiranje koje će se provesti nakon drugog dijela zimskih školskih praznika, odnosno 28. veljače. U školama Primorsko-goranske županije u petak je učenicima podijeljeno 56.856 brzih antigenskih testova, međutim ono što u škole nije stiglo dodatni je broj testova za provođenje testiranja u slučaju da se tijekom tjedna u nekom od razreda utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2. U uputama koje su dobile škole stoji da će tada škola učenicima podijeliti dodatne testove za samotestiranje, što je prije moguće po saznanju o pozitivitetu, a samotestiranje je potrebno obaviti na dan primitka testova, po povratku kući iz škole.

Činjenicu da ti dodatni testovi nisu isporučeni potvrđuje i savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin te kaže da ukoliko se ovaj tjedan pojavi pozitivan učenik u razredu, roditelji mogu iskoristiti drugi test koji su u petak dobili učenici u školama. Ujedno dodaje da se dolazak druge tranše od dva milijuna testova očekuje za vrijeme drugog dijela školskih praznika, odnosno idući tjedan, te će se masovno samotestiranje učenika moći nastaviti. U toj drugoj tranši, kaže, bit će osigurane i dodatne količine testova kojima će se prilikom pojave pozitivnog učenika nakon rutinskog testiranja moći provesti i dodatno testiranje cijelog razreda.

Povratak nastavi

Koliko će biti roditelja koji će odbiti sudjelovanje u rutinskom testiranju učenika, škole će znati danas, no već u petak je bilo najava da će takvih učenika biti. Ravnateljica najbrojnije primorsko-goranske osnovne škole, OŠ »Sveti Matej« Viškovo, Ivana Žagar, kaže da je u petak tijekom jutarnje smjene imala najavu da nekoliko roditelja neće sudjelovati u testiranju.

– Imamo 929 učenika i podijelili smo 1.842 brza antigenska testa. Svakom učeniku po dva. Dodatne testove o kojima se pričalo nismo dobili, a u slučaju da se tijekom tjedna dogodi da u nekom razredu bude COVID-pozitivan učenik, za provedbu dodatnog testiranja učenika iskoristit ćemo testove koje vrate učenici čiji roditelji ne žele sudjelovati u rutinskom testiranju, kaže ravnateljica.

U školu su se danas vratili i svi učenici koji su imali izrečenu mjeru samoizolacije, jer ta je mjera za njih automatizmom prekinuta u trenutku kada su se testirali i dobili negativni rezultat. Na nastavu su danas mogli i učenici koji su bili u samoizolaciji zbog zaraženog ukućanina, jer prema proteklog vikenda izdanim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo roditelj ima obavezu svaka dva dana testirati dijete brzim antigenskim testom sve dok je netko od ukućana COVID-pozitivan, a sve dok učenik ima negativan test, može dolaziti na nastavu.

Poruka za školu

Roditelji to testiranje provode u vlastitom angažmanu, odnosno o vlastitom trošku. To testiranje svaka dva dana nastavlja se i nakon što oboljeli ukućanin ozdravi, i to u trajanju od dodatnih 7 dana. Ta mjera vrijedi za učenike koji COVID-19 nisu preboljeli.

Svi ti učenici danas na nastavu stižu s napisanom porukom roditelja da je test negativan, a oni koji su i prije uvođenja ove mjere bili oslobođeni karantene, odnosno učenici koji su dvaput cijepljeni ili oni koji su preboljeli pa kasnije jednom cijepljeni, također mogu u testiranju sudjelovati kao svi učenici ili na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog samotestiranja drugih učenika u istom razredu. Preporuka je da se trebaju testirati odmah nakon posljednjeg kontakta te je preporučljivo da se testiraju i 5 do 7 dana od kontakta s pozitivnom osobom.

Sva ta pravila vrijedit će mjesec dana, a nakon toga planira se ukidanje rutinskog testiranja učenika. Bude li epidemiološka situacija povoljna, epidemiološka mjera samoizolacije u škole neće se vratiti, već će se provoditi mjera brzog antigenskog testiranja, ali samo onih razrednih odjela u kojima se pojavi COVID-pozitivan učenik.

Još uvijek puno zaraženih

Prema posljednjim podacima u subotu je u školama bilo 6.069 COVID-pozitivnih učenika. Iako broj pozitivnih učenika ima tendenciju pada, posljednja dva tjedna ipak je još uvijek velik. Točan broj učenika u samoizolaciji ne zna se, a pretpostavlja se da ih je tri do četiri puta više nego COVID-pozitivnih učenika. Primorsko-goranska županija u subotu je imala 657 oboljelih učenika te je treća u Hrvatskoj po broju COVID-pozitivnih učenika. Prvi je Grad Zagreb s njih 1.579, a druga Splitsko-dalmatinska županija s 983 pozitivna učenika.

Gs Press / novilist.hr