Od 350 uzoraka 99 su britanski soj, dva afrički, a četiri njujorški

0

MEĐU 350 pozitivnih uzoraka na koronavirus, koji su dosad sekvencionirani, 99 ih je pozitivno na britanski soj, dva na afrički, a četiri na njujoršku varijantu virusa, izvijestio je na sjednici vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

“U suradnji s Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u proteklih mjesec dana i u naredna četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzroka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati”, rekao je Beroš.

Britanski soj stigao je i u Zagreb

Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nešto pozitivnih uzoraka je i u Zagrebu.

“U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao  je 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, no on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom”, istaknuo je Beroš.

U Hrvatsku je do danas stiglo 328.680 doza cjepiva, aplicirano ih je 242.666, jednom dozom cijepljeno je 121.330 ljudi, a s dvije doze njih 60.668. Zabilježeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage i prolazne.

Beroš je kazao da je interes ljudi za cijepljenje vrlo dobar te kako se građanima s kroničnim bolestima, teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja e-naručivanjem.

Gs Press / index.hr