Od 15. studenog vrijede nova pravila, kazne idu od 1000 do čak 15 tisuća kuna

0

Osim propisane zimske opreme vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Osim promjena vremena u studenom dolaze i promjene za vozače. Nakon što od 1. studenoga svi moraju voziti s upaljenim svijetlima i danju, od 15. studenoga obavezna je i zimska oprema.

Od 15. studenoga sve do 15. travnja na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, obvezna će biti i zimska oprema na vozilima.

Svim motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama kao i teretnim automobilima s priključnim vozilom zabranjuje se promet. Osim propisane zimske opreme vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Kazne za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu su od 5000 kuna do 15.000 kuna za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od 1500 do 5000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 1000 kuna. Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.

Gs Press / 24sata.hr