U POSLJEDNJA 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, izvijestio je Nacionalni stožer.

Na press konferenciji Nacionalni stožer otkrio je da se prekida proširivanje cijepljenja jer nemamo dovoljno cjepiva te da će doze čuvati za docjepljivanje ovih koji su primili prvu dozu. Što se tiče eventualnog popuštanja mjera, za nedjelju je najavljen sastanak premijera, ministara i stožera na kojemu će se razgovarati o aktualnoj situaciju i mjerama.

Prva se obraća Katalinić Janković

333. je dan od pojave korone. U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja pozitivnih osoba na koronavirus te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321.

Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. U odnosu na jučer je 18 novih. 105 je novih zaprimljenih u bolnice, a 131 osoba je otpuštena.

Preminule su 32 osobe. Prosječna dob je 76.9 godina, s puno komorbiditeta. Imamo dvije mlade osobe u dobi od 28 godine, imale su teške bolesti, autoimune i maligne.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata. To je 13.53 posto pozitivnih ,

Utrošeno je 64.951 doza cjepiva, Cijepljeno je 55.204 osobe.

Capak o aktualnoj situaciji

Prije tjedan dana imali smo 715 novih od 5335 testiranja, 8.1. imali smo 1098 od 6742 testiranja. U proteklom tjednu imali smo 3819 novih, a u ovom tjednu 3015 što je za 21.1. posto manje. 14-dnevna incidencija na 100 tisuća najvišu ima u Sisačko moslavačka županija 428 a najnižu Istarska 114.5. Hrvatska je u EU na 7. mjestu po incidenciji. Najvišu u Eu ima Portugal 1320 trenutno.

Stopa smrtnosti na milijuna je 1147 i to nas stavlja na 20,. mjesto ljestvice EU.

Što se tiče udjela pozitivnih testova u ukupnom testiranju smo na 19. mjestu s 12.3 posto.

Markotić o aktualnoj situaciju

Jasno je da cijeli stručni svijet zabrinut je s pojavama mutiranih sojeva virusa. Brže se širi, dokazala se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

Najprije se pojavila u UK u rujnu i već trećeg tjedna porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Sljedeća varijanta je iz Južne Afrike, i dakle, najnovije u Brazilu. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći i dijelom na odgovor antitijelima… Premalo se još toga zna. Dosad se zna, odnosni čini se, da soj iz UK nije izazvao veći broj smrtnosti i teže bolesti, ali velikim pritiskom na zdravstveni sustav, osobito ako virus uđe  u populaciji čiji se imuno sustav ne može boriti jer ima karcinome, definitivno se povisuje smrtnost… Svi znanstvenici su se složili da treba povećati sekvenciranje i praćenja pojave mutanata i biti jako oprezan.

Moramo biti oprezni, zimsko razdoblje je, virusi se tako šire brzo. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne znamo koliko su se te varijante pojavile i u kojim dijelovima svijeta, koliko utječu na kliničku sliku, koliko može utjecati na smrtnost. Prvi rez. su bili ohrabrujući, ali treba i dalje pratiti kako će djelovati cjepiva.

S ovim novim varijantama smo negdje na početku, kao i prije godinu dana, kad nismo znali puno toga o koronavirusu. Izniman opreze je potreban, mjere distance, maske, sve ono što prakticiramo već gotovo godinu dana.. To smo razgovarali s europskim kolegama.

Slijede pitanja novinara:

Što će biti s mjerama?

Božinović: Premijer je najavio sastanak oko mjera koji će biti u nedjelju, bit će članovi stožera, ministri, ja unaprijed ne mogu ništa reći ni najaviti jer bi to značilo da je taj sastanak samo nekakva formalnost, a to nije.

Prije 11 dana najavili ste pojačane kontrole u toplicama i skijalištima, što je s tim?

Božinović: nemam točne podatke, znam da jedan ugostiteljski objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio a nije smio raditi, a pojačane kontrole se provode.

Koliko je naplaćenih kazni za nenošenje maski?

Božinović: 99 kazni je naplaćeno od strane policije. Za državni inspektorat ne znam.

Koliko bi bilo pametno popuštanje mjera s obzirom na nove sojeve?

Capak: Pitanje implicira to da se planira neko značajnije popuštanje. Imamo puno povoljniju situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa. Ne mogu odgovoriti na pitanje.

Markotić: Ja ću vam odgovoriti ovako – niti jedna zemlja niti epidemiolozi ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ne mora značiti da se neke mjere koje se provode u Njemačkoj, da će funkcionirati u Hrvatskoj.

Rekli ste da smo kao na početku s obzirom na nove sojeve, mislite li da ćemo se ikad riješiti korone?

Markotić: Ako sam zvučala pesimistično sad ću pokušati zvučati optimistično. Zahvaljujući tehnologiji, znanju, već se u jednoj godini napravio ogroman  uspjeh. Veliki dio znanja koje se prokupilo dosad, će se iskoristiti u budućnosti. Nije to ništa novo, čovjek se naučio boriti s virusima i njegovim sojevima. Sve ovo što je urađeno i cjepiva koja su stigla daju optimizam da ćemo infekciju staviti pod kontrolu. Da, ja sam optimist. Jer i kroz povijest smo pobjeđivali kad nije bilo toliko tehnologije i znanja, pa ćemo i sad.

Čini se da se s cjepivom licitira, mnogi lideri EU su se požalili na sporost distribucije. Moramo li se bojati?

Markotić: Prije nego kolega dopuni, treba uzeti u obzir, nije sve samo politika, mi smo već više puta rekli da smo zaštićeni kroz EU. Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi se cjepivo pustilo na tržište. Ako se nešto ponavlja, onda treba dodatno vremena. Ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan d razloga zbog kojega će isporuke možda kasniti. To je normalno i što se događa, ali tako imamo sigurno iskontrolirano cjepiva.

Capak: Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija jer su nam n početku dali veće količine pa se sad smanjuje. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo dovoljno cjepiva Pfizerovog. Moderna je isto dala manju količinu i jučer nas je obavijestila da će kasniti s isporukom. Mi smo sada u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje. Što se tiče Moderne oni su obećali da nakon što kasne tjedna dana  da će iza 1.2. isporučiti sve, nešto više od 11 tisuća doza. Imamo naznake i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa.

Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će vjerojatno registrirati 29.1. i iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Oni su dostavili količine i EU će nam odrediti koje količine ćemo dobiti i u kojem vremenu.

Vijeće EU navodno je donijelo jednoglasnu odluku o brzim testovima koji se priznaju na granicama, mijenja li to nešto kod nas?

Capak: Ja nemam tu informaciju, bilo je više dokumenata o prepoznavanju brzih testova, ali nisam svjestan dokumenata koji nas na to obvezuju.

Božinović: EK je naglasila, jedna od prioriteta koji se sugerira svim državama članicama je provođenje cijepljenja. Malo država članica dovoljno sekvencira viruse, nažalost i mi smo tu. EU je tu spremna pomoći, Europski centar za zarazne bolest je spreman pomoći financijski. TO nije jeftino. To je vrlo važno i nekakav cilj koji komisija postavlja svim članicama, da barem 5 posto pozitivnih bude sekvencirano, preferira se da to bude 10 posto, da bi se stekao dojam koliko toga ima u populaciji, jer malo tko ima potpunu sliku o prisutnosti novih sojeva.. Svi se moramo dodatno angažirati zato da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane tih novih mutanata.

O ravnatelju bolnice u Dubrovniku koji je u samoizolaciji zbog zaraženog člana obitelji, a primio je dvije doze cjepiva.

Capak: Ne znam direktan odgovor jer nisam upoznat s tim. Nakon druge doze treba proći 10 do 14 dana da bi imunitet bio potpun. O ravnatelju su očito odlučili lokalni epidemiolozi.

Kada očekujemo procijepljenost populacije s obzirom na probleme?

Capak: Sve ovisi o isporuci cjepiva, mi smo potpuno spremni na velike količine cjepiva. Moguće da do ljeta bude sve riješeno.

Poskupljenje lijekova za dijabetes

Beroš; Sama odluka nije bila niti na Min zdravstva niti na HZZO, već na proizvođačima. Zakonska je praksa da HZZO jednom godišnje izvrši usklađivanje cijena u pojedinim terapijskim skupinama.  Pogotovo u onim okolnostima kada na listu dolazi veći broj novih lijekova. Većina proizvođača složila se s cijenom, i neki se nisu složili ui zato prelaze na dopunsku listu te se doplaćuju. Lijekovi koji nemaju istu paralelu besplatnu ne miču se s osnovne liste. Ja vjerujem a i zakonska je obaveza da lijek s istim svojstvima mora biti besplatan. Zakon garantira da na osnovnoj listi mora biti lijek oiz iste skupine jednako kvalitetan i istog djelovanja.

Gdje je nestao Trut, hoće li podnijeti ostavku zbog izjave o navijačima?

Božinović: Siguran sam da je na svom poslu.

Na koji način je poremećen plan cijepljenja? I koja cijepljenja su obustavljena?

Capak: Mi smo trebali u sljedeća četiri tjedna primiti svaki tjedna pod 17 tisuća doza ili 18 kutija. Sad bi idući tjedana trebali primiti 10 kutija, itd… Do 15. smo trebali primati svakog tjedna 18 kutija, smanjili su nam isporuku 30 posto u sljedećih mjesec dana. Nije potpuno obustavljeno novo cijepljenje, to vam  ja ne mogu reći, to je na županijskim zavodima. to će oni izračunat. Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza može proširiti cjepivo. Ali kako sada stvari stoje moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom.

Ugostitelji se žale, planirate li ublažiti režim rada kafića?

Beroš: Ne znam zašto pitate mene, razmislit ćemo o svim okolnostima. u nedjelju na sastanku ćemo sve vidjeti i donijeti jedan adekvatan odgovor. Svatko od nas ima uži resor i o tome razmišlja.

Božinović: Ne postoji dokument stožera o popuštanju mjera na koji su se pozivali ugostitelji. Moram taj dio demantirati.

Možete reći, od 100 do 200 tisuća doza koje smo tražili zbog potresa što je s tim? Mislite li da je bilo pametno cijepiti saborske zastupnike?

Beroš: Nadamo se da ćemo dobiti te dodatne doze koje smo tražili zbog potresa. Ali usporenja u isporuci su veliki problem. Nadam se da će biti podržana naša zamolba za povećane doze. Što se tiče plana i programa cijepljenja, mislim da je bio utemeljen, imamo tri stupnja vlasti i važno je da sabor funkcionira, nije nezanemarujući niti propagandni efekt, građani moraju vidjeti da se njihovi zastupnici cijepe.

Gs Press / index.hr