Službeno danas, 20. ožujka u 16:33 počinje najljepše godišnje doba – proljeće, kada nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime. Na današnji datum noć i dan bit će jednake duljine. Učili smo kako sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u mjesecu, međutim proljeće nam već otprilike dva desetljeća unatrag stiže dan ranije.

Najljepše godišnje doba počinje na proljetni ekvinocij kada noć i dan traju jednako, po dvanaest sati. A od danas se će se i svaki dan produljivati.

Zašto se mijenja datum prvog dana proljeća?

Proljetna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. – ovisno o tome kada se Sunce nađe iznad ekvatora Zemlje. Postoje dvije različite metode koje utvrđuju početak i kraj godišnjih doba – meteorološka i astronomska.

Meteorološkom metodom – meteorolozi promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. To se određuje klimatološki, praćenjem statistike o temperaturama i koordinira prema kalendaru – kako bi se godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Prema ovoj metodi svako godišnje doba traje tri mjeseca.

Druga, astronomska metoda, temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca.

Hrvatsku i sutra čeka sunčano vrijeme, ali jutro će u pojedinim dijelovima države biti hladno. Jutarnja temperatura ponegdje će biti u minusu, a za većinu države za sutra je na snazi žuto upozorenje, koje, piše DHMZ, označava da je vrijeme “potencijalno opasno”.

– Pretežno sunčano, osobito u Dalmaciji i vedro. Ujutro u unutrašnjosti većinom slab mraz, a moguća je lokalno i magla. Vjetar na kopnu slab. Na moru će umjerena do jaka bura slabjeti te sredinom dana okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -4 i 1, na moru 5 i 10 °C. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18 °C – stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu.

Za zagrebačku, osječku, gospićku i karlovačku regiju na snazi je za prvi dio dana žuto upozorenje zbog “iznimno niskih temperatura”.

– Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika – piše DHMZ.

Za dubrovačku regiju te za Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić te cijelu obalnu Dalmaciju na snazi je žuto upozorenje zbog vjetra. Najjači udari vjetra u srijedu bi trebali biti između 65 i 70 km/h na sat u ovim regijama…

Gs Press / 24sata.hr