Objavljene cijene struje za građane i firme

0

Vlada je na sjednici u četvrtak uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, a vrijednost te mjere je 5,9 milijardi kuna.

Vlada je tom uredbom, koja će se primjenjivati od početka listopada ove godine do kraja ožujka iduće godine, utvrdila cijenu radne energije za kućanstva i poduzetništvo, te utvrdila da krajnja cijena toplinske energije, koja uključuje naknade i PDV, za krajnje kupce na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni ostaje nepromijenjena odnosno ostaje ista kao i sada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako se uredbom detaljno propisuje koliko će struju plaćati građani, poduzeća, javne institucije, veliki, srednji, mali i mikro poduzetnici.

Filipović je iznio i današnje podatke s referentnih burzi prema kojima je cijena električne energije na 631 euro po megavatsatu (MWH).

“A naši građani plaćat će i više od deset i pol puta manju cijenu nego predviđaju burzovna kretanja”, rekao je ministar, dodajući i kako će javne institucije i poduzetnici s potrošnjom do 250.000 kWh plaćati oko deset puta manje nego li je trenutna cijena na burzama.

Gs Press