Objavljene cijene struje za građane i firme, vlada ograničila cijene hrane

0

PREMIJER Andrej Plenković na sjednici vlade predstavio je paket mjera za pomoć građanima, firmama, javnom sektoru i nevladinim udrugama težak gotovo 21 milijardu kuna.

“Idemo za snažnom intervencijom”

“S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom”, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković”.

Ukupna paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna. Vlada po njegovim riječima donosi “snažan, pravedna i sveobuhvatan” program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva. Program je po njegovim riječima pravedan jer je usmjeren najviše one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

“Nalazimo se u vremenu globalnih poremećaja. Brojni su uzroci energetske krize i rasta cijena. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je trajno narušila i odnose Rusije i Zapada. Pritom klimatske promjene, suše i poplave, doprinose poskupljenju energenata. Uz to, Kina je značajno usporila proizvodnju zbog pandemije covida”, rekao je Plenković.

Plenković pokazuje prezentaciju u kojoj se na grafovima vide porast cijena nafte, plina i struje. “To je svijet u kojem živimo i u kojoj djelujemo kao društvo i gospodarstvo”, rekao je Plenković, pa govorio o mjerama koje je vlada ranije poduzela kako bi ograničila cijene plina i goriva na pumpama.

 

 

“Koji je odgovor vlade? Snažan, sveobuhvatan i pravedan. Mora očuvati standard građana, održi funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan rast gospodarstva”, rekao je Plenković uoči predstavljanja novih mjera.

“Ovo je kriza bez presedana”

“Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana”, rekao je Plenković.

“Osim kućanstava mjere ciljaju i na javni i civilni sektor, ali i na gospodarstvo. Oni koji rade na tržištu i plaćaju poreze, kojima je kriza utjecala na troškove, nismo zaboravili na njih. Brinemo i o ranjivim skupinama za koje smo napravili poseban paket. Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer, a to je naznaka kamo idemo, a to je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije. To rade sva društva koja gledaju unaprijed”, rekao je Plenković.

Ublažavanje rasta cijena energije

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1.listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.  U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,52 kune po kilovatsatu, a iznad iznad te potrošnje 1,76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavarsatu u idućih šest mjeseci.

 

 

“Tko bude trošio manje, plaćat će nizu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred”, rekao je Plenković.

“Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo više od cijene za kućanstva”, rekao je premijer.

 

 

Najavio je i nove cijene struje za poduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji.

 

 

Cijene plina za kućanstva ostaju iste do 1. travnja 2023.

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 1,1 milijun kuna, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Gs Press / index.hr