foto: REUTERS

NE POSTOJI povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze s covidom-19 među osobama koje su primile cjepivo protiv te bolesti u odnosu na necijepljene, pokazala je velika studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedena na 11 milijuna ljudi.

Štoviše, studija je otkrila da su primatelji cjepiva imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s covidom-19 nego necijepljene osobe, nakon što je provedena prilagodba za starost, spol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje.

Uspoređena je smrtnost od uzroka koji nisu povezani s covidom-19

U uvodu rada autori ističu da su u američkom sustavu prijavljivanja nuspojava Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) zabilježeni neki slučajevi smrti nakon cijepljenja. Takvi događaji mogu biti posljedica cijepljenja, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umrijeti od raznih uzroka u bilo kojem razdoblju od nekoliko tjedana u godini, pa i nekoliko tjedana nakon primanja cjepiva.

Kako bi se znalo postoji li poveznica između cijepljenja i smrti, potrebno je usporediti smrtnost u cijepljenoj i necijepljenoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s covidom-19, primjerice, od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među cijepljenima biti manje smrti od covida-19, što je studija također potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među necijepljenima.

Pomno odabrane usporedive skupine

U skupinu necijepljenih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija covidom-19.

Kako bi se osiguralo usporedivo ponašanje u smislu traženja zdravstvene skrbi među osobama koje su primile cjepivo i onima koje nisu, necijepljene osobe koje su ispunile uvjete odabrane su među onima koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv gripe u posljednje dvije godine. Tako je izbjegnuta mogućnost da uzrok povećane smrtnosti među necijepljenima bude nesklonost traženju zdravstvenih usluga, među kojima i nesklonost cijepljenju generalno.

Kohortno istraživanje provedeno je od prosinca 2020. do srpnja 2021. među 11 milijuna osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD je projekt suradnje Ureda za sigurnost cijepljenja CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja elektroničke zdravstvene podatke, uključujući informacije o cjepivima.

Među cijepljenima je bilo manje smrti od svih ne-covid uzroka

Kako bi usporedio smrtnost u dvije skupine, tim je analizirao podatke 6.4 milijuna cijepljenih i 4.6 milijuna demografski sličnih necijepljenih. Pokazalo se da su primatelji cjepiva odobrenih u SAD-u, ali i u Europi – Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna Spikevax i J&J/Janssen – imali niži rizik od smrti nego necijepljeni.

Nakon isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19, standardizirana stopa smrtnosti (SMR) nakon prve doze iznosila je 0.42 za Pfizer-BioNTech odnosno 0.37 za Modernu te 0.35 i 0.34 nakon druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 među usporedivom skupinom necijepljenih. Među primateljima cjepiva Janssen ukupni SMR bio je 0.84, što je opet niže od stope 1.47 među necijepljenom usporedivom skupinom.

Među mladima nije bilo razlike u smrtnosti

Među osobama u dobi od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između cijepljenih Pfizerovim cjepivom i necijepljenih. Tijekom istraživanja u ovoj dobnoj skupini dogodilo se 12 smrtnih slučajeva.

Na temelju ovih rezultata CDC je dao preporuku da se cijepe svi stariji od 12 godina.

Gs Press / index.hr