GRABOVAC  – Na današnji dan, 26. rujna 1991. godine, s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca ispaljeno je nekoliko smrtonosnih projektila od kojih su tri pala na auto-kamp u Grabovcu u kojem su boravili prognanici odnosno starci i žene s djecom.

Dvije granate su pale u neposrednoj blizini paviljona „Jelena“, a jedna je pogodila paviljon, kojom prigodom je od krhotina granate stradalo troje djece: Josip Špoljarić (18 godina), Dubravka Špoljarić (17 godina) i Ivan Špoljarić (3 mjeseca i 6 dana).

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora. Tužnu vijest su čuli tek ujutro oko 6 sati na radiju.

Uz obitelj stradalih, njihovoj žrtvi poklonili su se izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenica ličko-senjskog župana Jasna Orešković Brkljačić, izaslanik predsjednika Vlade general Josip Lucić, predsjednik UBDR Općine Plitvička Jezera Ivica Jandrić, načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač, UHDDR Plitvička Jezera, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i učenici srednje škole Plitvička Jezera.

Riječi molitve za stradale predvodio je velečasni Dino Rupčić.

Gs Press