Danas je u Gospiću u organizaciji Grada Gospića i Kluba branitelja Z.N.G. 118. brigade HV-a obilježena 31. godišnjica postrojavanje 25. satnije ZNG-a kao prethodnice 118. brigade ZNG-a Hrvatske vojske u spomen na prvo postrojavanje postrojbe koje se održalo 25. 08. 1991. godine na stočnoj placi u Gospiću.

Pripadnici 118. brigade ZNG-a Hrvatske vojske su uz ostale postrojbe Hrvatske vojske, policije, specijalne policije i ostalih vojnih formacija od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata aktivno sudjelovali u obrani grada Gospića i okolnih mjesta.

U spomen na sve poginule i umrle pripadnike 118. brigade ZNG-a koji su aktivno sudjelovali u obrani hrvatske domovine služena je sveta misa u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću.

Nakon mise ispred spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a ujedno je odana počast i zapaljene su svijeće i ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca odali su pripadnici 118. brigade predvođeni predsjednikom Kluba branitelja Z.N.G. 118. brigade HV-a pukovnikom Pajom Brkljačićem, članovima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo MUP-a, izaslanstvo HDZ-a grada Gospića, dok su zajednički vijenac položili ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević u čijem izaslanstvu su bili saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana Marija Zdunić. Riječi molitve govorio je velečasni Mišel Grgurić.

Nakon polaganja vijenaca u prostorijama KIC-a u Gospiću održan je prigodan program povodom obilježavanja 31. godišnjice postrojavanja 25. satnije ZNG-a kao prethodnice 118. brigade ZNG-a Hrvatske vojske na kojemu su se nazočnim braniteljima obratio predsjednik Kluba branitelja Z.N.G. – 118. brigade Hrvatske vojske pukovnik Pajo Brkljačić koji je govorio o početcima osnivanja i ustroja brigade te naglasio da su glavninu pripadnika brigade sačinjavali branitelji iz Gospića i okolnih mijesta.

Nakon Brkljačića nazočnima su se s prigodnim riječima obratili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Gs Press