Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u nedjelju je obilježena 30. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve iz Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Troje poginule djece bili su prognanici iz plitvičkog sela Korana koji su na početku velikosrpske agresije smješteni u autokampu Grabovac. Poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991.

Vijence i svijeće stradalima položili su ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan LSŽ Ernest Petry, saborske zastupnice Anita Pocrnić Radošević i Maja Grba, načelnici Općine Plitvička jezera i Rakovica, Ante Kovač i Mihovil Bićanić.

“Dajemo si obvezu i zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili, onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, poručio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazivši suosjećanje rodbini poginule djece – Ivana, 17- godišnje Dubravke te 18-godišnje Josipe Špoljarić (18).

Istaknuo je važnost obilježavanja te tužne obljetnice kako bi se pamtila “krvlju plaćena žrtva za slobodu koju danas uživamo”.

Zahvalu na organiziranju komemoracije Medved je uputio Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera.

“U pleteru slobode koju Hrvatska danas uživa 30 godina od ovog stradanja su i ove žrtve. Dajemo si u zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili i onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, rekao je Medved.

Napomenuo je i kako je, za razliku od ranijih godina, sada usvojen Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata te su u njemu i imena Ivana, Josipe i Dubravke kao i sva druga djeca i druge nevine žrtve Domovinskog rata.
“Normativno je uspostavljen odgovarajući obrazac gdje se, ne samo deklaratorno, roditeljima poginulih jasno kaže da su u mozaiku hrvatske žrtve, prepoznati i da nećemo zanemariti temeljni kamen slobode, a to su naše civilne žrtve iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji”, rekao je ministar Medved.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević istaknula je važnost obveze da se trajno sačuva istina o Domovinskom ratu, da se ona napiše i ispriča idućim generacijama kako bi se uvijek znalo zašto su hrvatski branitelji, civili i nedužna djeca stradavali.

“Mi danas unatoč svemu možemo biti ponosni što smo sačuvali hrvatsku domovinu i što su se prognani Hrvati mogli vratiti u svoje domove te što na svojoj grudi možemo ponosno živjeti i odgajati buduće generacije”, zaključila je Pocrnić Radošević te pozvala sve da se i dalje bore za uspješnu i jedinu Hrvatsku.

Župan Ličko senjske županije Ernest Petry također je izrazio suosjećanje obiteljima poginulih rekavši da naši životi moraju biti posvećeni njihovoj žrtvi te da će “živjet će u nama sve dok mi budemo živjeli”.

Gs Press