U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Hrvatskom liječničkom komorom podružnicom Ličko senjske županije i gospićke ljekarne Pablo danas je u ljekarni Pablo obilježen 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. U ime HZJZ obilježavanju ovih važnih manifestacija bili su nazočni brojni djelatnici na čelu s dr. Ivanom Stanićem, predsjednica Hrvatske liječničke komore L-S županije dr. Mirjana Vrkljan Radošević, djelatnici Opće bolnice Gospić i ljekarne Pablo.

Kako nam je pri tome rekla dr. Mirjana Vrkljan Radošević povod ovog okupljanja ima veliku važnost i smisao za zdravlje žena.

Cilj Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice je osvijestiti žene da brinu o svom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole. Obilježavanje Dana mimoze organizira Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske županije u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom podružnicom Ličko senjske županije. U pozivu se ističe potreba pridruživanja ovoj akciji kako bi se građanstvo educiralo o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3 174 žena.

Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. bio treće sijelo raka žena (iza raka dojke i raka štitnjače). Upravo je to razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bismo očuvale zdravlje, istaknula je dr. Vrkljan Radošević.

U ljekarni Pablo su ovim povodom dijeljene mimoze i brošure koje ukazuju na važnost redovnih pregleda i očuvanja zdravlja.

Gs Press