Povodom obilježavanja 11. prosinca – Međunarodnog dana planina, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit poziva Vas u petak, 08. prosinca 2023., od 18:00 sati u Kuću Velebita u Krasno na prigodni program i druženje.

 Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je obnova planinskih ekosustava.

Ova tema odabrana je kako bi se planine potpuno uključile u UN-ov program Desetljeće obnove ekosustava 2021.–2030., koji zajednički vode Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu i UN-ov Program za okoliš. Program Desetljeće obnove ekosustava 2021.–2030. pruža priliku za okupljanje političke podrške, znanstvenih istraživanja i financijskih resursa kako bi se značajno povećala obnova i spriječilo daljnje propadanje planinskih ekosustava.

Planine prekrivaju oko 27 posto kopnene površine Zemlje i u njima se nalazi oko polovica svjetskih žarišta bioraznolikosti. Kao vodeni tornjevi svijeta, one opskrbljuju slatkom vodom približno polovicu čovječanstva. Planine su dom izuzetnog broja biljnih i životinjskih vrsta te raznolikih kulturnih zajednica s različitim jezicima i tradicijama. Od regulacije klime i pružanja usluga opskrbe vodom do održavanja tla i očuvanja tla, planine su ključne za naše živote i sredstva za život.

Ipak, planine pate od utjecaja klimatskih promjena i neodrživog razvoja, što povećava rizike za ljude i planet. Klimatske promjene prijete protoku vode, a brz porast temperature prisiljava planinske vrste i ljude koji ovise o tim ekosustavima na prilagodbu ili migraciju. Zbog strmih padina sječa šuma radi poljoprivrede, izgradnje naselja ili infrastrukture može uzrokovati eroziju tla kao i gubitak staništa. Erozija i onečišćenje narušavaju kvalitetu vode koja teče nizvodno. Prema Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama, do 84 posto endemskih planinskih vrsta je u opasnosti od izumiranja, dok se očekuje da će se populacije niza drugih biljnih i životinjskih vrsta planinskih područja smanjivati i suočavati s izumiranjem.

Nedavno postignuti sporazum o biološkoj raznolikosti na Konferenciji Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti 2022., koji obvezuje zaštititi 30 posto kopnenih površina, oceana, obalnih područja i kopnenih voda na Zemlji do 2030., pruža poticaj za obnovu i zaštitu planinskih krajolika.

Opća skupština UN-a nedavno je također proglasila 2023.–2027. “Pet godina akcije za razvoj planinskih područja” u svojoj trogodišnjoj rezoluciji o održivom razvoju planina. Ciljevi su privući bespovratnu pomoć i ulaganja za planine, razviti “zelene” ekonomije i tehnologije, stvoriti mehanizme jačanja suradnje između planinskih zemalja te razviti znanost i obrazovanje u području održivog razvoja planina.

Međunarodni dan planina 2023. prilika je za podizanje svijesti o važnosti planinskih ekosustava i poziv na rješenja temeljena na prirodi, najbolje prakse i investicije koje jačaju otpornost, smanjuju ranjivost i povećavaju sposobnost planina da se prilagode svakodnevnim prijetnjama i ekstremnim klimatskim događajima.

PROGRAM DOGAĐANJA:

  • Izlaganje „Dr. Ivan Krajač i njegova kuća na Zavižanu“, Ana Lemić, prof., predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću
  • Predavanje „Zavižan – između snijega, vjetra i sunca; 70. godina rada u službi znanosti i društva“, Kornelija Špoler Čanić i Vjeran Magjarević, Državni hidrometeorološki zavod
  • Otvorenje izložbe fotografija Ivana Vukušića
  • Prigodna zakuska

Veselimo se Vašem dolasku!

Gs Press