U petak 03.11.2023.g. obilježit će se 31. obljetnica legendarne 9. Gardijske brigade Vukovi i Dan MB Vukovi.

Obilježavanje će započeti u 11 sati u Katedrali NBDM u Gospiću Svetom misom za sve poginule,nestale i umrle Vukove a nastavit će se u 12 sati u vojarni „9.GBR Vukovi u Gospiću ispred spomen obilježja poginulim Vukovima gdje će mo položiti vijence i zapaliti svijeće i održati prigodni program uz dodjelu beretki Vukova mladim pripadnicima MB Vukovi.Pozivamo naše ratne pripadnike i članove njihovih obitelji da prisustvuju ovoj obljetnici.

Ustrojavanje 9.gbr. službeno započinje po Zapovijedi Vrhovnog zapovjednika OSRH dr Franje Tuđmans od 01.studenog 1992. Godine.Za nositelj ustrojavanja nove postrojbe pod nazivom 6. Gardijska motorizirana brigada određen je zapovjednik 118. Brigade HV-a pukovnik Mirko Norac,koji je nedugo zatim imenovan njezinim zapovjednikom.

Ratni zapovjednik nakon Mirka Norca  bio je Zvonko Bajković ,te vršitelji dužnosti: Milan Čanić- Bićo, Zdravko Klanac, Frane Tomičić i  Ante Došen.

Prvotnu jezgru 6. gardijske motorizirane brigade – “Vukovi” činili su pripadnici domicilnih 118. i 133. brigade te 111. i 128. riječke brigade HV. Brigada je naziv 6.gmtbr. nosila do lipnja 1993. kada joj je naziv promijenjen u 9.gardijska motorizirana brigada.

Nedugo po osnutku brigadu su čekale teške zadaće. Zapravo dva mjeseca po formiranju postrojbe uslijedila je akcija “Maslenica”, gdje je 9. gardijska brigada svojim uspješnim djelovanjem na pravcu Rovanjska – Jesenice – Tulove Grede, slomila otpor neprijatelja u rekordnom vremenu. Za uspješno obavljenu zadaću tijekom akcije “Maslenica” general-zbora Janko Bobetko posebno pohvaljuje OKB 9.gbr., kao i cijelu brigadu na čelu sa zapovjednikom.

Po povratku u Liku, brigadu očekuju svakodnevni sukobi sa neprijateljem na crti bojišnice od Otočca do Gospića duge gotovo 50 km.

Od skupine dragovoljaca 9.gbr. izrasta u modernu postrojbu osposobljenu za izvršavanje najsloženijih zadaća.

To se ubrzo pokazalo u akciji “Medački džep” 09.09.1993. godine, kada je u svega nekoliko sati slomljen otpor neprijatelja u potezu od s.Divosela do s.Medka, dubine oko 7 km. I oslobođeno 48 kvadratnih kilometara privremeno okupiranog teritorija RH. U ovoj akciji 9. gbr. bila je nositelj glavnog udara uz SJP MUP-a.

Novo bojno djelovanje za postrojbu uslijedilo je 05. ožujka 1994. godine kada je neprijatelj napao i zauzeo dominantnu kotu zvanu Repetitor na planinskom masivu Ljubovo i time otvorili mogućnost za daljnje napredovanje Ličkim poljem. Tada je u pomoć pričuvnim brigadama, koje su osiguravale crtu bojišnice, upućena 9.gbr. Poslije silovite bitke, zbog velikih gubitaka neprijatelj je bio prisiljen napustili zauzeto područje.

Po zapovijedi Ministra obrane gospodina Gojka Šuška, 84. gardijska bojna – “Termiti”, 09. ožujka 1995.g. prelazi u ustrojbenu strukturu 9.gbr., te preuzima naziv 2.pb 9.gbr. Ova postrojba drži crtu obrane na Velebitu, a 25.07.1995. godine sudjeluje u operaciji “Ljeto-95” za koju dobiva pismenu pohvalu od Vrhovnika OS RH i Načelnika GS OS RH.

Najveći ispit 9.gbr. bila je akcija “Oluja”, sa zadaćom zauzimanja strateški važnog položaja Ljubovo i daljnje napredovanje prema državnoj granici. Zauzeti Ljubovo značilo je slomiti tzv. Krajinu, taj masiv bio je okosnica neprijatelja i simbol njihove državnosti. Iako je naišla na jak otpor neprijatelja, 9.gardijska brigada je uspjela ovladati Ljubovom, izbiti na komunikaciju Lički Osik -Bunić, te ostvariti daljnje napredovanje preko Bunića i Udbine ka državnoj granici. Istovremeno, složen pravac bojnog djelovanja imala je 2.pb 9.gbr koja je po ovladavanju neprijateljskih položaja na Velebitu izmještena na području Gračaca, gdje je nastavila bojna djelovanja preko Srba u pravcu državne granice sa BiH.

Nakon operacije “Oluja”postrojbe 9.gbr. dobivaju zadaće na osiguranju državne granice na samom jugu RH. Po završetku Domovinskog rata 9.Gardijska brigada provodi obuku svojih postrojbi, ustrojava selekcijsko središte za obuku stacionirano u Zadru u kome je kroz dvanaest selekcijskih kampova uspješno prošlo 788  kandidata koji su postali pripadnici brigade.

Nakon završetka Domovinskog rata brigadom su zapovjedali: Miodrag Hećimović,

Jozo Šerić,Blaž Beretin i Saša katalinić.

Brigada  tijekom svog mirnodobskog postojanja uspješno provodi sve zadaće, do preustroja OSRH,  kada dolazi do njenog raspuštanja 31. ožujka 2008 godine. Brigada ulazi u sastav 1. gardijske brigade TIGROVI te zatim u motoriziranu gardijsku brigadu i to 1. bojnu gardijske motorizirane brigade „VUKOVI“ smještenu u Vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću, koja kroz naziv i djelovanje  čuva spomen na ratnu  9. gardijsku brigadu Vukovi.

9. gardijskoj brigadi dodijeljen je čitav niz odlikovanja i pohvala a na svoju 10. obljetnicu 2002. Godine odlikovana je Redom kneza Domagoja sa ogrlicom. Povodom 20. Obljetnice brigade brigadi je dodjeljena PoveljaPredsjednika RH .

Tijekom njenog postojanja kroz postrojbu je prošlo oko 5000 pripadnika. U temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske i pobjedu u Domovinskom ratu svoje živote je ugradilo 56 pripadnika Devete gardijske brigade,211 pripadnika Brigade je u ratu ranjeno odnosno stradalo.

Za vrijeme postojanja brigade njeni pripadnici su izradili spomen obilježja u vojarnama i na mjestima pogibije ,spomen sobu u sklopu kapelice u vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću te zajedno sa veteranima trajno skrbe za njihova počivališta.

Gradovi i općine su kao znak zahvalnosti  postrojbi i njenim poginulim pripadnicima dodjelili nazive ulica i trgova u Gospiću,Ličkom Osiku,Udbini i Sukošanu a matična vojarna Eugen Kvaternik u Gospiću od danas nosi naziv Vojarna 9.gardijske brigade Vukovi.

9.gbr. ne treba pisca povijesti, njezini su je pripadnici sami pisali, u nju su utkali sami sebe i time dokazali da im je mjesto među najboljima.

PRIMUS INTER PARES!