Iz gospićke bolnice stižu nam odlične vijesti. Biti prvi nakon Zadra zaslužuje pozornost.

Još jedan bitan iskorak u OB Gospić, u smislu poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite pacijentica koje gravitiraju našoj Bolnici. Sve što omogućuje brzi oporavak žena i daje im mogućnost da se sto prije vrate svojim obiteljima i svakodnevnom životu kao sto je ova zahtjevna metoda ginekološke operacije je hvale vrijedna, kazala je ravnateljica gospićke bolnice Sandra Ćubelić.

Poznato je da je prije nekoliko mjeseci dr. Luka Matak u bolnici Zadar prvi u Hrvatskoj uveo novu operaciju minimalno invazivne kirurgije zvanu V-NOTES gdje se koriste prirodni otvori za pojedine vrste operacija. Tim gospićke bolnice predvođen dr. Darkom Milinovićem je prvi u Hrvatskoj koji su poslije Zadra operirali spomenutom metodom. To je napravljeno još u Šibeniku i Zagrebu ali uz asistenciju dr. Mataka. U Gospiću je ovu operaciju izveo samostalno tim koji su pored doktora Milinovića sačinjavali dr. Pećina, anesteziolog dr. Milotić, instrumentari I.Antonović, A.Ratković, I. Lenić, anest.teh E. Peterlić. Na ovaj način ginekologija gospićke bolnica te bolnica u cjelini svrstava se uz bok onima koji uvode nove metode pružajući pacijentima vrhunske usluge minimalno invazivne kirurgije. Zaslužuju sve čestitke pogotovo što se to dešava u uvjetno rečeno “maloj” bolnici.

Darko Milinović nam je rekao –prije svega želim se zahvaliti ginekološkom odjelu i timu kojem sam bio na čelu naše bolnice na suradnji i ovom uspjehu kao i ravnateljici dr. Čubelić koja nam je dala punu podršku u uvođenju još jedne nove metode liječenja naših pacijentica.

Radi se o minimalno invazivnoj kirurgiju zvanoj V-NOTES kojom se koristi određena platforma kojom se endoskopski koriste prirodni otvori kod odstranjenja maternice, jajnika zbog određenih patoloških stanja bez vidljivog reza. U ovom slučaju to smo napravili pacijentici iz Senja kojoj se također zahvaljujem na povjerenju što je izabrala našu bolnicu. Nakon dva sata pacijentica je normalno ustala, šetala išla na wc i bila spremna za kući ali zbog udaljenosti odlučili smo je zadržati. Želim se zahvaliti kolegi Luki Mataku koji mi je omogućio edukaciju u Zadarskoj bolnici koju je on prošao u Belgiji i prvi izveo ovu operaciju u Hrvatskoj. Također zahvala šefu ginekologije u Zadru dr. Matasu svim djelatnicima operacijskih sala u Zadru i ravnatelju zadarske bolnice dr. Čulini  što su mi omogućili edukaciju i na taj način još više proširili suradnju dviju bolnica u korist pacijentica. Tamo se stvarno osjećam kada dođem kao da sam u “svojoj bolnici” Eto pored liječenja karcinoma maternice i jajnika koju smo uveli prije godinu dana ovo je, ja bih rekao, ipak posebno biti prvi u Hrvatskoj nakon Zadra koji smo samostalno izveli ovu operaciju. Biti će uskoro još novosti u našoj bolnici.

Pacijentica je izjavila – Kao da nisam operirana, osjećam se super, već sam kući. Zahvaljujem se dr. Milinoviću i svom osoblju koje je sudjelovalo na operaciji kao i svom osoblju na odjelu ginekologije. Jednostavno nemam riječi kojima bih im se zahvalila.

Gs Press