Sinoć je u KIC-u Gospić, povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, održano predavanje na temu PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA. O štetnosti pušenja za ljudsko zdravlje govorio je Viktor Božičević, mr.sc.
Pušenje je još uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. No, upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.
„Svi redovni pušači su ovisnici. Supstanca u cigaretama koja uzrokuje ovisnost je nikotin. Povlačenjem jednog dima nikotin stiže u mozak u roku od 30 sekundi i daje osobi osjećaj užitka i energije. On također pojačava i koncentraciju. To je glavni razlog zašto ljudi puše cigarete. U trenucima stresa, tjeskobe i zbunjenosti, cigareta vas spašava i dovodi u stanje zadovoljstva i smirenosti. Ali sve to dolazi sa cijenom. Nakon pola sata taj osjećaj nestaje, osoba se osjeća depresivno i umorno i potrebna je nova cigareta da vas vrati u stanje zadovoljstva. S vremenom tijelo stječe toleranciju na nikotin i potrebne su veće količine da biste doživjeli isti osjećaj. Kada osoba odluči prestati pušiti, dešavaju se simptomi odvikavanja, slični kao kod narkomana“ istaknuo je Božičević.

Za razliku od zdravih pluća čije membrane su glatke i nježne, membrane pluća pušača su vrlo krute i pune ožiljaka. Ovo otežava razmjenu kisika i ugljen-dioksida između krvi i zraka. Alveole pušača također gube elastičnost. Na disajnoj cijevi i dijelu pluća nalaze se sitne dlačice vidljive mikroskopom. One služe za zaustavljanje prašine, mikroorganizama i drugih štetnih elemenata. Kod pušača su te dlačice većinom uništene i njihova pluća su izložena bilo kakvim štetnim elementima koji se mogu naći u zraku. Zbog toga pušači češće obolijevaju od bronhitisa i drugih plućnih bolesti.

Gs Press / KIC Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.