Grad Gospić je okončao je projekt izgradnje dječjeg igrališta na Ličkom Osiku koji je prijavio na LAG natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG–a Lika za razdoblje 2014.-2020. za provedbu Mjere 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ koja je usklađena s tipom operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.–2020., a intenzitet potpore je 49.065,85 eura.

Kako se čulo tijekom otvaranja igrališta glavni cilj projekta je doprinijeti poboljšanju kvalitete života na ruralnom području kroz unaprjeđenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Djeci manjeg uzrasta (vrtićka i predškolska dob) u Ličkom Osiku je već osigurano igralište u sklopu dječjeg vrtića i javnog igrališta u blizini osnovne škole, namjera je da novo dječje igralište bude namijenjeno djeci 6+ godina, odnosno da se i „osmaši“ mogu zabavljati. Sprave koje su odabrane izrazito su dinamične i izazovne u smislu samog fizičkog korištenja, no svakako i vizualno, svojim dizajnom dodatno privlače i motiviraju na igru i korištenje.

Kako je pojasnio Milan Mataija, direktor Komunalca centralno mjesto igrališta zauzima velika kombinirana sprava koja ima mogućnost istovremene igre za min. 20 djece, sastoji se od devet različitih elementa. Tu se nalazi i sprava “AEROSKATE”, sprava koja simulira “skejtanje”  i  viseći vrtuljak za maks. 8 djece. Od urbane opreme tu je “pametna” solarna klupa s kantom za recikliranje otpada, kao dva elementa koja potiču mlade na svijest o ekologiji. Navedena oprema je na izdvojenoj pješačkoj površini. Na južnoj pristupnoj pješačkoj površini od urbane opreme nalazi se info ploča/pano s informacijama o važnosti o učinkovitom gospodarenju otpadom te stalci za bicikle. Ukupni obuhvat dječjeg igrališta je 1300 m2, na kojem će u igri i druženju uživati i svoje slobodno vrijeme provoditi djeca Ličkog Osika.

Izvođač radova bila je Zajednica ponuditelja „Komunalac“ Gospić d.o.o.  i ZZconcept d.o.o., a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 91.163,34 eura (s PDV-om).

Gs Press