Bitka za revitalizaciju gospodarstva, a s time i demografsku obnovu prostorno najveće hrvatske županije postupno proširuje strategiju, sredstva i načine djelovanja. Potvrdio nam je to u razgovoru i župan ličko-senjski Ernest Petry. Pri tome uvijek ističe kako se projekti na sve EU i državne natječaje apliciraju stalno i ravnomjerno iz sva četiri grada i osam općina s ovih prostora. S obzirom za ruralne reference i tradiciju Ličko-senjske županije veseli ga sukcesivno povećavanje broja Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja uglavnom otvaraju mlađi ljudi opredjeljeni za rad i ostanak na svojoj djedovini. Paralelno s poljoprivredom i sve naglašenijim turizmom župan Petry najavljuje nove sadržaje.

Nova kaznionica-način za otvaranja novih radnih mjesta

U  planu resornog Ministarstva pravosuđa i uprave u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem najavljena je izgradnja nove kaznionice u Gospiću, a projekt nosi ime “Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Gospiću“. Nova kaznionica bi bila izgrađena na periferiji Gospića po najmodernijim standardima, s naglaskom na maksimalnu sigurnost. Imat će kapacitet oko 400 zatvorenika.

Buduća kaznionica bi sadržavala sve potrebne segmente koji su potrebni za funkcioniranje jedne takve moderne ustanove, kao što su sportski sadržaji, neke vrste proizvodnog pogona, kuhinje, blagovaone, više različitih zatvoreničkih odjela, stacionar, upravnu zgradu i slično. Kada se nova kaznionica stavi u funkciju postojat će realna potreba da se uz postojeće zaposlenike Okružnog zatvora Gospić zaposli, odnosno otvori dodatnih cca 250 novih radnih mjesta različitih profila.

Uznapredovali su i razgovori između resornog Ministarstva pravosuđa i uprave s Razvojnom Bankom Vijeća Europe, aktivno se radi na usklađenju projekta s prostornim planom, a u tijeku su i pripreme za izradu projektne dokumentacije toga projekta.

Benefiti ovoga projekta su mnogobrojni, a uz otvaranje novih radnih mjesta treba naglasiti da će se po završetku ovoga projekta izmjestiti postojeći zatvor iz središta Gospića na novu lokaciju na periferiji grada, ističe župan Ernest Petry.

Novi projekti daju nove razloge za optimizam

Sadašnji Okružni zatvor u Gospiću izgrađen je 1848. godine i danas se sastoji od glavne kaznionice u središtu grada i dvije farme poluotvorenog tipa, tzv. Maksimovića štale i ovčarske farme na Ljubovu. Iako je riječ o starijem objektu Okružnog zatvora struka i bivši zatvorenici ističu kako je ovaj zatvor u više navrata renoviran i dobro opremljen u odnosu na slične ustanove u Hrvatskoj.

U nekoliko prigoda župan Petry je posebno isticao projekt budućeg  Centra za razvoj brdsko planinske poljoprivrede i stočarstva na kršu sa sjedištem u Ličko-senjskoj županiji. Sa svojih sedam najavljenih modula gradio bi se nedaleko od ulaza na auto-cestu A-1 kod Gospića. Na ovaj način će uz nekoliko najavljenih projekata Gospić i Ličko-senjska županija angažirati građevinske subjekte s ovoga područja.

Gs Press / novilist.hr