U Kabinetu župana danas je župan Ernest  Petry održao  radni sastanak s Ministrom  prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom. Sastanku su  nazočili svi gradonačelnici i načelnici Općina iz Ličko-senjske županije, zatim, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević i suradnicima. Na sastanku je bio i  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Gordan Hanžek, a od županovih suradnika zamjenica Jasna Orešković  Brkljačić i zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine  Milan Uzelac.

U uvodu sastanka župan Petry istaknuo je kako je  tema sastanka vezana uz  imovinsko pravno rješavanje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje su potrebne jedinicama lokalne samouprave u svrhu realizacije investicijskih projekata.

Našli smo se kako bismo raspravljali o dodjeli građevinskog zemljišta u vlasništvu RH, a koja se nalaze u našim jedinicama lokalne samouprave. S nama je i Goran Hanžek u svojstvu državnog tajnika za obnovu zgrada na području Ličkog Osika, odnosno Grada Gospića, Udbine, Plitvičkih Jezera i Donjeg Lapca.  Ovdje je prije svega riječ o energetskoj obnovi  državnih devastiranih zgrada, istaknuo  je župan Ernest Petry.

Ministar Darko Horvat najavio je mnoštvo novosti iz svojega resora.

U pripremi je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom s jednim novim konceptom jer smo svi mi svjesni da danas prema postojećem Zakonu stvari na terenu idu relativno sporo. Od preko 17 500 predmeta s kojima se mi kao Ministarstvo danas bavimo, jedan broj otpada i na ovu županiju. Nakon ovog sastanka formirat ćemo koordinaciju koja će definirati prioritete jer ulazimo u proces programiranja javnih poziva vezan uz nacionalni program oporavka i otpornosti. U pitanju su aktivnosti vezane uz novi investicijski zamah po kojemu bismo s izradom projektne dokumentacije bili spremniji odgovoriti u dinamici povlačenja tih sredstava.

Po tom pitanju sada nije „pet do 12“, sada je vrijeme unutar kojega se možemo kvalitetno pripremiti, ali ovo je početak novog koncepta kada se najprije moramo dogovoriti oko prioriteta. Vi ćete sami predložiti te prioritete, a mi ćemo se uz suport Ličko-senjske županije s tim problemima i baviti. Ministarstvo je nedavno raspisalo novi Natječaj vezan uz komunalnu infrastrukturu i na tom polju smo unatrag dvije godine polučili dobre rezultate. Vi s ovog područja imate za prošlu godinu relativno dobar revizijski nalaz, dok je  14 jedinica lokalne samouprave u RH ima neadekvatno upravljanje komunalnom infrastrukturom, istaknuo je ministar Darko Horvat koji je potom saslušao predstavnike jedinica lokalne samouprave iz Ličko-senjske.

Gs Press