Kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost“, danas je održana u bazi Jedinice interventne policije u Gospiću.

Glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević  naglasila je kako je ovo desetogodišnja kampanja koja je vrlo uspješna, dok njezina moderniziranost treba dodatno povećati  opće stanje sigurnosti. Policijska službenica za prevenciju Kristina Orešković prezentirala je brojčane pokazatelje akcije.

-Tijekom provođenja kampanje građani su dragovoljno predali 5406 automatskih pušaka, 330 924 komada rasprskavajućeg oružja, 9 239 komada dozvoljenog oružja, također i 5,6 milijuna raznog streljiva i 5,5 tona različitog eksploziva. Ove brojke nam govore o velikim količinama oružja, eksploziva i streljiva na području Hrvatske.

Tako je samo na području PU ličko-senjske unatrag 10 godina do danas predano 123 komada automatskog oružja, 770 ručnih bombi, 299 različitih mina, 144 komada rasprsavajućeg oružja, 19 revolvera 189 tisuća komada različitog streljiva, najviše za dugo oružje. Također je predan i 161 kilogram različitih vrsta eksploziva, naglasila je Kristina Orešković. O modernizaciji ove kampanje govorila je glasnogovornica Maja Brozičević.

-Koncem prošle godine krenulo se modernizacijom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“. Modernizirana kampanja sufinancirana je sredstvima EU kroz Fond za unutarnju sigurnost. Za ovu svrhu promijenjeni su mnogi vizuali, tiskani promo-materijali, brošure, plakati, izrađena je web-stranica, novi video spotovi i radijski jinglovi. Otvorio se i novi facebook profil, a u kampanje je sudjelovala i grupa TBF s novim skladbom. Iako se promijenio identitet kampanje, ciljevi su i dalje isti, naglasila je Brozičević. Na konferenciji je govorio i Alen Rotvajler, policijski službenik za protu-eksplozivnu zaštitu. Rečeno je kako se kampanja provodi i dalje bez sankcija, a sve s ciljem veće sigurnosti građana i povećanja svijesti od opasnosti nelegalnog oružja i ostalih ubojnih sredstava.

Gs Press